Hoofdgerecht Mediterraan Vegetarisch

Tarte tatin van kerstomaatjes

Een tarte tatin is een taart waarbij je het deeg bovenop de taart legt en de taart na het bakken omdraait. Het is in 1889 bedacht door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, de uitbaters van het nog steeds bestaande  Hôtel Tatin in Lamotte-Beuvron, iets onder Orléans.File:Lamotte-Beuvron hôtel-restaurant Tatin 1.jpg - Wikimedia Commons

Op een dag zou Stéphanie vergeten hebben voor de lunch tijdig een dessert te bereiden. Volgens een ander verhaal zou zij door Parijzenaars die kwamen jagen, aan de praat zijn gehouden. Op het laatste moment sneed zij wat oudere appels in stukjes, mikte ze in de pan, strooide er suiker over heen, bedekte het geheel met een deeglaag en zette de vorm in de oven. De taart kwam na 25 minuten ter wereld, nog steeds ondersteboven. Stéphanie draaide de taart vervolgens om en serveerde hem alsof er niets aan de hand was. De taart smaakte goed, met de gekarameliseerde suiker en het niet door appelvocht aangetaste deeg als bijzonderheid.

Deze hartige variant met gekarameliseerde kerstomaatjes is ook superlekker en ziet er feestelijk uit. Serveer er eventueel nog een groene salade bij.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 30 gram roomboter
  • 25 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden of tijm
  • 650 gram kerstomaatjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • handje basilicumblaadjes

Voor het deeg

  • 210 gram bloem + extra om het deeg uit te rollen
  • zout
  • 100 gram koude roomboter
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels koud water

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • (keukenmachine met mengkom en deeghaak)
  • ovenbestendige koekenpan doorsnede 20/22 centimeter
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • paletmes
  • kommetje

Bereidingstijd

90 minuten

Bereiden

Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes.

Deeg

Meng voor het deeg 210 gram bloem en een flinke snuf zout in een kom. Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij de bloem. Doe de eidooier en 2 eetlepels koud water bij de kom. Meng zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg. Als het deeg te droog is, voeg dan zeer geleidelijk nog wat koud water toe. Vorm een bal van het deeg en druk hem iets plat, dat maakt straks het uitrollen eenvoudiger. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Karamel en tomaten

Verwarm de oven voor (elektrisch 200°C/hetelucht 180°C). Smelt de roomboter in de ovenbestendige koekenpan (kijk van tevoren of hij in de oven past!). Roer de suiker en de balsamicoazijn erdoorheen. Kook in ongeveer 5 minuten, zonder te roeren, tot een stroperige karamel.

Neem de pan van het vuur en bestrooi gelijkmatig met de knoflook en de kruiden. Verdeel de tomaten er in 1 laag overheen, doe dit voorzichtig, de karamel is erg heet.

Bestuif het schone werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het in doorsnede 1 centimeter groter is dan de pan. Leg het deeg over de tomaten in de pan. Stop het deeg langs de randen in en snijd het een paar keer in zodat de stoom kan ontsnappen.

Zet de pan op het rooster in het midden van de oven en bak de tarte tatin in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin. Ga met een paletmes rondom tussen het deeg en de pan en laat ongeveer 5 minuten afkoelen. Leg voorzichtig een hand op het deeg en giet de sappen uit de tarte tatin voorzichtig af in een kom. Keer de tarte tatin om op een groot bord met opstaande rand. Bestrooi de tarte tatin met de kappertjes en de basilicum en snijd in stukken. Serveer het opgevangen sap erbij.