beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Italiaans Lunchgerecht Mediterraan Pasta Vegetarisch

Tagliatelle met walnoten en citroen

Geïnspireerd door het recept Lauwwarme bloemkoolsalade heb ik twee boeken van Yotam Ottolenghi uit de bibliotheek gehaald. Speciaal voor Pien, die tegenwoordig veel vegetarisch eet doordat ze een vegetarische huisgenoot heeft én omdat we zelf ook vaker vleesloos eten, heb ik deze pasta gemaakt, heerlijk fris. Ik had geen slagroom in huis, maar nog wel ricotta die op moest, ook hiermee was de pasta erg lekker. Het recept is met gedroogde tagliatelle of taglioni, maar die had ik niet in huis. Dus even zelf een pastaatje gemaakt, met mijn nieuwe Bosch keukenmachine.

Wellicht is het jullie opgevallen, ik heb nu advertenties op mijn website staan. Ik heb hiertoe besloten omdat ik aan het sparen ben voor het pastahulpstuk voor mijn Bosch. Zo kan ik hopelijk over een paar maanden elektrisch pasta maken!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 60 gram walnoten
  • 30 gram boter
  • 10 gram salieblaadjes
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels slagroom of ricotta
  • 300 gram gedroogde tagliatelle of taglione of 500 gram verse tagliatelle
  • 50 gram Parmezaanse kaas of pecorino
  • 15 gram peterselie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
Keukenmateriaal
  • oven met bakplaat
  • bakpapier
  • koksmes
  • snijplank
  • fijne rasp
  • grote kookpan
  • vergiet
  • opvangbak voor pastawater
  • dunschiller
Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 160°C. Breek de walnoten in grove stukken. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel de stukken walnoten hierover. Schuif de bakplaat in de oven en rooster ze 15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de walnoten afkoelen.

Snij de salieblaadjes fijn. Boen de citroen goed schoon en rasp de schil. Snijd de citroen doormidden en pers de helften uit. Zet een koekenpan op hoog vuur en doe de boter erin. Verhit hem 1 minuut, doe de salie erbij en bak dit 2 minuten tot de boter bruin gaat worden. Voeg citroenrasp, room/ricotta, ½ theelepel zout en royaal zwarte peper toe en laat de saus al roerend in een paar seconden indikken. Neem de pan van het vuur, zodat de room niet schift. Zet hem tot gebruik opzij.

Schaaf snippers van de Parmesaanse of pecorinokaas met de dunschiller. Hak de peterselie fijn. Breng een grote pan water met zout aan de kook en roer de pasta erdoor. Laat hem 8 minuten koken of volgens het voorschrift op het pak tot deze beetgaar is. Als je verse tagliatelle gebruikt, kook je deze 4 minuten. Giet de past af in het vergiet boven een opvangbak en bewaar een paar eetlepels van het kookvocht. Doe de pasta in een grote schaal. Roer het citroensap erdoor.

Verwarm de saus, roer als deze te dik is een scheut pastavocht erdoor en voeg de walnoten en peterselie toe. Doe de saus op de pasta en strooi de kaas erover. Serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.