Ik houd erg van linzen en ik vind het ook belangrijk om niet elke dag vlees te eten, dit is beter voor het milieu. Uit het al eerder in mijn blog genoemde boek “La dolce vita” van Tessa Kiros komt dit recept, simpel om te maken. Het resultaat is een heerlijke pasta, waarbij je het vlees absoluut niet mist. Wees niet te zuinig met de chili, dit geeft een extra “bite” aan het gerecht. In de supermarkt kon ik geen kleine bruine linzen vinden, ik heb gewone groene linzen gebruikt, maar in het recept staat het originele ingrediënt.
Aantal personen
4 tot 5
Ingrediënten
- 200 gram kleine bruine linzen
- bosje verse salie
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 rode ui
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- ½ theelepel chilipoeder of gemalen chilivlokken
- 10 gram peterselie
- 400 gram spaghetti
- eventueel Parmezaanse kaas of pecorinokaas
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- zeef
- kookpan voor de linzen
- schaal om het kookvocht van de linzen in op te vangen
- koekenpan
- houten lepel
- grote kookpan voor de spaghetti
- vergiet
Bereidingstijd
30 minuten
Bereiden
Pel de knoflook. Pel de ui en hak deze fijn. Hak de peterselie fijn. Spoel de linzen af in de zeef en verwijder eventuele harde rare stukjes. Snijd de salieblaadjes van de steeltjes. Doe de linzen in de pan en zet ze onder water. Voeg de salie en de knoflook toe en laat ze, met de deksel schuin op de pan, ongeveer 25 minuten pruttelen. Voeg wat heet water toe als het niveau zakt en breng op smaak met zout tegen het einde van de kooktijd. Giet af, waarbij je het kookvocht bewaart.
Verhit ondertussen de olijfolie in de koekenpan en bak de ui, al roeren met een houten lepel, totdat deze plakkerig is. Voeg de tomaten, snufje zout, peper en chilipoeder/gemalen chilivlokken toe. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen, totdat de tomaat uit elkaar valt. Plet al te grote stukken al tijdens het koken. Voeg de linzen toe met ongeveer 2½ deciliter van het kookvocht en laat, onafgedekt, nog eens 15 minuten pruttelen, zodat alle smaken goed met elkaar kunnen mengen. Voeg meer water toe als het er te dik uitziet of kook nog wat langer door als het er juist waterig uitziet. Roer de peterselie erdoor en haal van het vuur.
Kook ondertussen de spaghetti al dente in kokend water met wat zout. Giet de pasta af en serveer op voorverwarmde pastaborden. Schep op elk bord wat linzenragout op de pasta, het kan zijn dat je wat overhoudt, dit is de dag erna ook lekker met gekookte aardappelen). Bestrooi eventueel met versgeraspte Parmezaanse kaas, maar dit hoeft niet.