Hoofdgerecht Spaans Vegetarisch

Spaanse stoofpot met linzen

Dit is een heerlijke stoofpot, echt comfortfood én zonder vlees. Roel opperde nog de suggestie om blokjes chorizo uit te bakken voor de smaak, maar die zijn echt niet nodig. Er gaat een grote hoeveelheid gerookte-paprikapoeder in, bijna een heel potje. Grootverpakkingen zijn te koop bij de Sligro en voor wie geen pas heeft: ook bij AH kun je Pimentón de la Vera kopen.  Ik gebruikte puy-linzen in plaats van rode linzen. Het duurde wel erg lang voordat de linzen gaar waren, volgens de verpakking zou dit een halfuur duren, maar ik heb ze langer dan een uur laten sudderen. De stukken citroen geven een heerlijke smaak af aan het gerecht, haal deze voor het serveren uit de stoofpot. Ik heb geen zout toegevoegd, dat is in dit gerecht niet nodig.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 4 eetlepels gerookte-paprikapoeder
  • 1 eetlepel pul biber
  • 2 iets kruimige aardappels
  • ½ bloemkool
  • 1 onbespoten citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 300 gram rode splitlinzen of andere linzen
  • 2 blikken à 400 gram tomatenblokjes (het liefst van Mutti)Een afbeelding van Mutti Polpa
  • 240 milliliter groentebouillon

ter garnering:

  • plantaardige zure room
  • gehakte verse peterselie

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • (knoflookpers)
  • zeef
  • braadpan
  • pollepel

Bereidingstijd

45 minuten

Bereiden

Voorbereiding

Pel de uien en snipper deze grof.
Pel de knoflook en hak/pers deze fijn.
Hak de bleekselderij grof.
Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en en zaad en snijd de paprika in blokjes.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Verdeel de bloemkool in roosjes.
Spoel de linzen af.

Bereiding

Verhit wat plantaardige olie in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerookte-paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten.

Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden. Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat er stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.

Snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Je kunt de citroen vlak voor het serveren eruit halen. Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer alles goed door.

Breng op smaak met het zeezout en de zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer om de paar minuten even door.

Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt. Serveer de stoofschotel met wat plantaardige zure room en verse peterselie.