Ik heb het plan opgevat om weer eens recepten uit oude kookboeken te gaan maken, deze blog is nl. ontstaan doordat ik nooit recepten kon terugvinden in de grote hoeveel kookboeken die ik heb. Dit recept komt uit het AH-kookboek “Vis” uit het jaar 1995 en is van Imko Binnerts, destijds chefkok van restaurant Imko’s in IJmuiden. Tegenwoordig kookt hij in Villa Hotel Wijk aan Zee. Imko is een specialist op het gebied van vis, er staan meer goede recepten van hem in dit kookboek. Dit recept was oorspronkelijk met kabeljauw, maar het is nu het seizoen van de skrei, winterkabeljauw uit Noorwegen. De romige mosterwitlof smaakt erg lekker bij de skrei, wij aten er krieltjes uit de oven bij. Nu ik dit kookboek weer eens uit de kast heb gehaald, zie ik nog meer leuke recepten, binnenkort dus meer visrecepten!
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 1 kilo witlof
- 75 gram roomboter
- 1 theelepel suiker
- 2½ deciliter slagroom of kookroom (light)
- 2 eetlepels grove mosterd
- versgemalen peper naar smaak
- zout naar smaak
- 4 stukken skreifilet van 150 gram per stuk
- 2 à 3 eetlepels bloem
- 2 eetlepels olijfolie
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- 2 koekenpannen met anti-aanbaklaag
- keukenpapier
- diep bord
Bereidingstijd
Bereiden
Snijd de kern uit de struikjes witlof en snijd de witlof daarna in ringen van een halve centimeter. Smelt 25 gram boter in de koekenpan. Voeg de witlofringen toe en bak deze in 5 minuten al omscheppend zonder ze te laten kleuren. Voeg de suiker en de slagroom toe en laat het geheel in 10 minuten zachtjes inkoken tot ragoutdikte. Breng op smaak met de mosterd, versgemalen peper en zout. Meng als laatste nog 25 gram boter door de witlof.
Dep intussen de skreifilet droog met keukenpapier en bestrooi de filets met versgemalen peper en zout. Doe de bloem in een diep bord en wentel de filets door de bloem. Verhit de olie en de resterende 25 gram boter in een andere koekenpan en bak de filets in 6 tot 7 minuten gaar en goudbruin.
Verdeel de witlof over 4 borden en leg hierop de spreifilets. Serveer met gebakken aardappelen.