www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Mediterraan Vis

Si­naas­ap­pel­cous­cous met ka­bel­jauw en ven­kel

Het is al weer enige tijd geleden dat ik dit recept heb gemaakt, gelukkig heb de sinaasappels nog steeds in mijn boodschappenlijstje in de Appie-app staan, zodat ik het niet kon vergeten. Ze kunnen nu dus eindelijk van mijn lijstje ;-). Het was een heerlijk gerecht, lekker fris door de venkel én de sinaasappel.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 400 gram diepvries kabeljauwfilets (ontdooid)
  • 5 eetlepels traditionele olijfolie
  • 2 medium handsinaasappels
  • 3,5 deciliter water
  • 1 groentebouillontablet
  • 300 gram couscous
  • 2 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 bosje bosui
  • 20 gram verse platte peterselie (bakje)
  • 2 venkelknollen
  • 240 gram zwarte olijven zonder pit (potje)
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • bakpapier
  • fijne rasp
  • aardappelschilmesje
  • kom
  • steelpan
  • saladeschaal
  • koekenpan
Bereidingstijd

30 minuten bereiden,15 minuten oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de vis op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met 1/5 van de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak 15 minuten in het midden van de oven.
Boen ondertussen de helft van de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil. Schil met een scherp mes van alle sinaasappels de witte schil. Snijd de partjes tussen de vliezen uit, vang het sap op.
Breng het water in de steelpan tot kook. Los het bouillontablet op in het kokend water. Doe de couscous met de helft van de rest van de olie, het sinaasappelrasp en de Italiaanse kruiden in een schaal en schenk de bouillon erover. Roer door, laat 10 min. staan en roer los met een vork.
Snijd ondertussen de bosui in dunne ringen en de peterselie fijn. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknollen, halveer in de lengte, verwijder de harde kern en snijd in dunne reepjes.
Verhit de rest van de olie in een pan en bak de venkel 6 min. op middelhoog vuur. Schep de couscous in een schaal. Meng het sinaasappelsap en -vruchtvlees, de bosui en de venkel erdoor. Laat de olijven uitlekken en voeg samen met de helft van de peterselie toe. Verdeel de vis in stukken en verdeel over de couscous. Garneer met de rest van de peterselie en eventueel wat venkelgroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.