Ha, eindelijk is het weer eens echt mooi weer! De kinderen zijn niet thuis, tijd voor een mini barbecue met daarbij salade Niçoise. Dit is ’s zomers een van onze favorieten. De sperziebonen waren in de aanbieding, er lag nog een zoete ui, we hadden nog een potje kalamataolijven, snel koken en mengen en dan lekker in de zon! Uiteraard is deze salade ook heerlijk als lunchgerecht of bij een picknick.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 500 gram sperziebonen
- 500 gram aardappelen
- zout naar smaak
- 4 eieren
- 250 gram cherrytomaten
- 2 blikjes tonijn op water
- ½ zoete ui
- 2 eetlepels Jumbo Honing Grove mosterd
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 6 eetlepels olijfolie
- zout en versgemalen peper naar smaak
- 1 potje kalamataolijven of andere zwarte olijven
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- grote saladeschaal
- kookpan
- steelpannetje
- vergiet
- garde
Bereidingstijd
20 minuten + 20 minuten kooktijd + 1 uur afkoeltijd
Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd deze doormidden. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van 1½ centimeter. Doe de sperziebonen met de aardappelen in een kookpan, doe er heet water en zout naar smaak bij en kook ze gaar in 20 minuten. Giet af in een vergiet en laat afkoelen. Doe ondertussen de eieren in een steelpannetje met heet water en kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel de eieren.
Doe de witte wijnazijn, mosterd, olie en peper en zout naar smaak in de saladeschaal en klop dit met een garde tot een dikke dressing. Snijd de zoete ui in dunne ringen en roer deze door de dressing. Laat dit een halfuur intrekken. Maak de blikjes tonijn open en giet deze af. Maak fijn en doe in de saladeschaal. Snij de cherrytomaten doormidden en doe deze ook in de salade schaal. Doe de afgekoelde aardappelen en sperziebonen erbij. Snijd de eieren in partjes. Laat de olijven uitlekken. Voeg de eieren en olijven toe aan de salade en meng goed door. Mocht het nog niet koud genoeg zijn, zet de salade dan nog even in de koelkast.