Deze week hebben we al te vaak frites gegeten, nu is het weer tijd voor iets gezonds. Ik ging op internet op zoek naar een vegetarische maaltijdsalade (we aten gegrilde kip en dat is wel genoeg vlees) en heb uiteindelijk voor deze gekozen, van De hippe vegetariër. Ik houd erg van venkel en ook van linzen en heb dit nog nooit in combinatie gegeten. De venkel heb gesneden op de snijmachine en 2 uur van tevoren in de dressing geweekt. De blonde linzen heb ik vooraf gekookt, ik heb 175 gram ongekookte linzen gebruikt. Het resultaat was een heerlijk frisse salade, lekker bij onze gegrilde kip!
Aantal personen
4
Ingrediënten
Salade
- 1 venkelknol
- 2 handsinaasappelen
- 1 avocado
- 250 gram gekookte linzen
- 1 bosje peterselie
Dressing
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- 1 theelepel pittige mosterd
- zout naar smaak
- versgemalen peper naar smaak
Keukenmateriaal
- koksmes (scherp)
- snijplank
- zeef
- citruspers
- mandoline of snijmachine
- platte saladeschaal
Bereidingtijd
Bereiden
Als je verse linzen gebruikt, kook deze dan volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar, laat anders het blik uitlekken in een zeef. Gebruik een mandoline, een scherp mes of een snijmachine om de venkel heel dun te snijden. Maak dan de dressing: pers de sinaasappel en de citroen uit. Meng in de saladeschaal het sinaasappelsap, de citroensap, de olijfolie, de rode wijn azijn en de pittige mosterd tot een egale dressing en breng op smaak met zout en peper. Laat de dungesneden venkel hier zo lang mogelijk in marineren. Snij ondertussen de twee sinaasappels in blokjes, de avocado in plakjes en hak de blaadjes van de peterselie grof. Giet de venkel af (bewaar de dressing!) en meng alle ingrediënten – behalve de avocado – in de saladeschaal. Besprenkel met wat dressing naar smaak en maak af met de avocado.