Zelfs al houd je helemaal niet van aubergine, dit currygerecht is om je vingers bij af te likken! De aubergines worden heel zacht en zijn heerlijk gekruid. Eet er een vegan naanbroodje bij (kun je zelf maken, zie hier, gebruik sojayoghurt in plaats van gewone yoghurt) en je hebt een volledige maaltijd zonder vlees. Het recept komt uit de Delicious. Green. Ik heb wel de hoeveelheid vetten flink aangepast, in het oorspronkelijke recept werd 100 milliliter kokosolie en 20 gram vegan boter gebruikt, bij mij was 1 eetlepel arachideolie voldoende.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 1 eetlepel arachideolie
- 3 eetlepels water
- 2 uien
- 25 gram verse gemberwortel
- 6 tenen knoflook
- 1 Spaanse peper
- zout naar smaak
- ½ eetlepel kurkumapoeder
- ½ eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 400 gram tomatenblokjes (1 blik)
- 400 milliliter kokosmelk (light)
- 2 grote aubergines
- 3 eetlepels tandooripasta (potje)
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- verse koriander
- (vegan) naanbroodjes
Keukenmateriaal
- koksmes
- schilmesje
- snijplank
- staafmixer met hakmolentje
- ovenbestendige braadpan of koekenpan en ovenschaal
- pollepel
- kwastje
Bereidingstijd
30 minuten + 70 minuten oventijd
Bereiden
Pel de ui en de knoflook. Schil de gemberwortel. Haal het steeltje van de Spaanse peper. Doe deze ingrediënten in stukken in het hakmolentje van de staafmixer met de arachideolie en het water. Maal de ingrediënten fijn en doe ze in de braadpan of koekenpan. Bak dit op matig vuur 15 minuten tot alles zacht is geworden en lichtbruin gekleurd is. Voeg de kurkuma, komijn en garam masala toe en bal dit al omscheppend nog 1 minuut tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de tomatenblokjes en kokosmelk, toe en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de aubergines in de lengte doormidden en snijd de snijvlakken kruislings in, laat de schil heel. Bestrijk ze met de tandooripasta en wrijf de pasta in de sneden. Als je geen hittebestendige braadpan hebt, doe je nu de saus in een ovenschaal. Leg de aubergines met het snijvlak naar boven in de saus, bestrooi ze licht met zout en druk ze halfonder in de saus. Zet de braadpan/ovenschaal in de oven en rooster de aubergines 70 minuten tot ze zacht en gaar zijn en de currysaus flink is ingekookt. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
Serveer de aubergines met de saus en strooi er koriander over. Geef er naanbrood bij.