Hoofdgerecht Italiaans Vis

Risoni met vis & venkel in tomatensaus

Dit superlekkere gerecht is in iets meer dan een halfuur klaar, dus wat houd je tegen om dit te maken? Je moet alleen wel van venkel en vis houden ;). Het wordt gemaakt zoals je risotto maakt, je gaart de risoni/orzo (rijstvormige pasta) in de saus, wel regelmatig roeren, net als bij risotto! Wij aten het met kabeljauwhaasjes, maar andere witvis is uiteraard ook goed. Snijd de venkel in superdunne plakjes, dan weet je zeker dat ze gaar worden in de saus. Wist je dat er mannelijke- en vrouwelijke venkelknollen bestaan? Smalle, langwerpige knollen zijn vrouwelijk en zijn beter om te verwerken in warme gerechten. Brede, ronde knollen zijn mannelijk en over het algemeen sappiger en knapperiger. Deze kun je dus prima in een salade verwerken. Stoof de vis op de risoni, maar niet te lang, want dan wordt de vis droog. De vis moet net een beetje uit elkaar vallen.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie

    Venkelknollen mannelijk en vrouwelijk
    Links een mannelijke venkelknok, rechts een vrouwelijke venkelknol
  • 1 kleine venkel
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram risoni/orzo
  • 400 gram tomatenblokjes of kerstomaatjes (uit blik)
  • 680 milliliter groentebouillon
  • 1 (biologische) citroen
  • 600 gram witvisfilet (4 gelijke stukken)
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 90 gram pitloze groene olijven
  • peterselieblaadjes
  • basilicumblaadjes

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • rasp
  • citruspers
  • hapjespan/koekenpan met deksel

Bereidingstijd

35 minuten

Bereiden

Snijd de venkelknol in superdunne plakjes. Pel de knoflook en snijd deze ook in plakjes. Boen de citroen goed schoon met een groen schuursponsje en rasp de schil. Pers een halve citroen uit, de andere helft gebruik je niet.

Verhit 2 eetlepels olie op matig vuur in de hapjespan of grote koekenpan. Bak hierin de venkel en knoflook 4 minuten onder regelmatig omscheppen. Voeg de risoni/orzo, tomaten, bouillon, de helft van de citroenrasp en wat zout en versgemalen zwarte peper toe. Breng dit aan de kook. Draai het vuur laag en kook de risoni 8 minuten onder regelmatig omscheppen, zodat hij niet aankoekt.

Snijd ondertussen de olijven, peterselie en basilicumblaadjes fijn, dit wordt een soort tapenade. Meng dit met het citroensap, de rest van de citroenrasp en de rest van de olijfolie, breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Bestrooi de visfilets aan beide kanten met zout en versgemalen zwarte peper en leg ze op de risoni. Leg de deksel op de pan en kook de risoni met de vis in 4-6 minuten precies gaar, dit hangt af van de dikte van de visfilets.

Schep de risoni op vier borden, leg er een visfilet op en schep het olijvenmengsel erover.