De herfst is nu echt begonnen, ik zit nu overdag met het licht aan, brrr. Gelukkig is een stamppot altijd een troostmomentje. Meestal is het boerenkool, andijvie of (mijn favoriet) een stamppot met geroosterde groenten. Nu wij dit preistamppotje hebben geproefd, moet ik toegeven dat hij dicht bij de versoe met geroosterde groenten komt. Je hebt maar 6 ingrediënten nodig, het staat binnen een halfuur op tafel en als je een serveerring gebruikt bij het opmaken van het bord, ziet het er ook nog fantastisch uit! Je kunt de warmgerookte zalm ook vervangen door Hollandse garnalen of een combinatie van beide.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 1200 gram kruimige aardappels
- 50 gram roomboter
- 600 gram prei
- 175 milliliter crème fraîche
- 250 gram warmgerookte zalmstukken
- ½ doosje tuinkers
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
- dunschiller
- koksmes
- snijplank
- vergiet
- kookpan met deksel
- koekenpan
- pureestamper
- serveerring met een doorsnede van 8 centimeter
Bereidingstijd
30 minuten
Bereiden
Schil de aardappels met de dunschiller en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelstukken in de kookpan met een laagje water met wat zout. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.
Snijd intussen de prei in dunne ringen en was de prei in het vergiet onder de stromende kraan. Smelt 25 gram roomboter in een koekenpan en bak de prei op laag vuur in 5 tot 8 minuten beetgaar.
Giet de aardappels af. Stamp ze met de crème fraîche en de rest van de boter tot een smeuïge puree. Schep de prei door de stamppot. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Zet een serveerring op een bord en schep deze vol met de preistamppot. Verdeel de zalm in stukken en leg ¼ van de zalmstukken over en bij de stamppot. Herhaal dit met de overige drie borden. Knip de tuinkers en strooi deze over de stamppot en de borden.