Ik mocht laatst voor de 60e verjaardag van een hele goede vriend het eten verzorgen. Omdat ik zelf ook gast was, heb ik in overleg met hem gekozen om poké bowls te maken. Een gezonde en lekkere maaltijd, met voor elk wat wils. Om het logistiek eenvoudiger te maken voor de gasten, mijn hulpploeg en mijzelf, heb ik bestelformuliertjes gemaakt met alle aanwezige ingrediënten erop. Iedereen was laaiend enthousiast en mede dankzij de superhulp van Marit en Britte had ik ook een superfeest! Tip: bij Amazing Oriëntal zijn lekkere edamebonen en wakame uit de diepvries te koop voor veel minder geld dan bij AH. Op de foto mijn keuze met zalm, tomaat, radijs, wakame, wortel, avocado, edamebonen, tomaat, kokoschips, zwart sesamzaad en srirachimayonaise. Kies zelf wat je lekker vindt, 5 ingrediënten en een saus is volgens mij genoeg.
Aantal Personen
2 personen
Ingrediënten
- 200 gram sushirijst
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- ¼ theelepel zout
naar keuze:
- 150 gram superverse zalm
- 150 gram superverse tonijn
- 150 gram gerookte kipfilet
- omelet gemaakt van 2 eieren met een scheutje sojasaus
- ¼ komkommer
- ¼ wortel
- 100 gram edamamebonen (sojabonen)
- 1 avocado
- 2 radijsjes
- 1 lente-ui
- 60 gram wakame (zeewiersalade)
- ¼ mango
- handje maïs uit blik
- 2 cherrytomaten
- (gekleurd) sesamzaad naar smaak
- handje kokoschips
- plukje sushigember
- stukje Spaanse peper
marinade voor vis:
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel honing
- 1 lente-ui
- 1 theelepel zwarte/witte sesamzaadjes
srirachamayonaise
- 3 eetlepels mayonaise (of friteslijn)
- 1½ eetlepels srirachasaus
ponzusaus
- 2 eetlepels sinaasappelsap (vers of uit pak)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel mirin (zoete Japanse rijstwijn)
- 1 theelepel sesamolie
- snufje pul biber/chilivlokken
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- mandoline
- garde
- kommen
- koekenpan
Bereidingstijd
1½ uur (voornamelijk door de bereiding van de sushirijst)
Bereiden
Maak eerst de sushirijst:
Doe de rijst in een grote kom, schenk er koud water op, roer de rijst met een hand om en giet het water af. Herhaal dit proces enkele malen, tot het water helder blijft. Laat de rijst 30 minuten in een zeef uitlekken.
Bereid intussen de sushi-azijn: meng de rijstazijn, suiker en ¼ theelepel zout in een kommetje; roer tot de suiker is opgelost.
Breng de uitgelekte rijst met 250 ml water in een goed gesloten middelgrote kookpan aan de kook. Temper het vuur en laat de rijst in de gesloten pan 12 minuten zachtjes koken, tot het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat hem ongeopend 10 minuten staan.
Spreid de rijst uit in een grote niet-metalen schaal. Trek een grote pollepel of plastic spatel onder een scherpe hoek door de rijst om klompjes rijst te breken en schenk de sushiazijn er geleidelijk bij. Misschien is niet alle azijn nodig; de sushi mag niet te nat worden.
Keer en draai de rijst met de lepel, werk van de buitenrand naar binnen. Na ongeveer 30 minuten zal de rijst vrijwel zijn afgekoeld. Dek de rijst af met een vochtige doek terwijl u de sushirijst tot sushi verwerkt.
Vullingen
Snijd de zalm/tonijn/gerookte kipfilet/omelet in blokjes van 1 centimeter. Snijd het witte gedeelte van de lente-ui fijn en roer dit met de rest van de ingrediënten voor de vismarinade door elkaar en voeg de vis toe. Zet in de koelkast en laat het mengsel 10 minuten marineren.
Snijd de komkommer/avocado/mango in blokjes van 1 centimeter. Snijd de radijs in flinterdunne plakjes op de mandoline. Snijd de wortel in luciferdunne reepjes (juliënne) of rasp de wortel fijn. Snijd het groen van de lente-ui in reepjes. Snijd de cherrytomaatjes in vieren. Snijd de Spaanse peper in dunne ringetjes. Rooster de kokoschips in een droge koekenpan, pas op: het brandt snel aan.
Roer de ingrediënten voor de srirachamayonaise door elkaar. Roer de ingrediënten voor de ponzusaus door elkaar.
Samenstellen
Zet de schaaltjes met de ingrediënten op tafel en kies wat je lekker vindt!