Hoofdgerecht Vegetarisch

Perzische soep met Kashk

Vrijdag was ik weer bij mijn Iraanse leerlingen en mocht ik weer met ze mee-eten. Ze hadden een heerlijke soep gemaakt, voor mij ook een mooie gelegenheid om de ingrediënten in het Nederlands aan ze te leren. Ik heb het recept zelf nog niet gemaakt, mocht iemand dit willen maken, dan hoor ik graag de ervaringen. De Kashk is te koop in Arabische winkels, het is gedroogde yoghurt, op het potje staat “Iraanse saus”. Dit recept heb ik van internet, van eerstkoken.blogspot.nl. Mocht je de kashk zelf willen maken, dan is hier een Engelstalig recept.

potje kashk

Aantal personen

Voor 4 liter soep

Ingrediënten

  • (olijf)olie om te bakken
  • 1 grote ui
  • 100 gram gedroogde kikkererwten
  • 100 gram gedroogde rode kidneybonen
  • 100 gram linzen
  • 300 gram verse spinazie
  • 250 tot 300 gram prei
  • samen 200 tot 250 gram verse kruiden: dille, koriander en peterselie (ongeveer gelijke delen, gewogen met de steeltjes eraan)
  • een flinke opscheplepel van het ui/munt/knoflook-mengsel (recept hieronder)
  • zout en peper
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 opgehoopte eetlepels bloem
  • 250 gram noedels (eventueel spaghetti of extra dunne spaghetti)
  • 150 tot 200 gram Griekse yoghurt
  • kashk of crème fraîche of zure room of meer Griekse yoghurt voor het serveren

Ui/munt/knoflook-mengsel

  • 150 milliliter (olijf)olie
  • 300 tot 350 gram ui
  • 10 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels kurkuma
  • bosje verse munt

Keukenmateriaal

  • plank
  • koksmes
  • soeppan van minimaal 5 liter
  • koekenpan
  • spatel
  • keukenmachine
  • garde

Bereidingstijd

40 minuten

Bereiden

Ui/munt/knoflookmengsel

Pel de uien en snijd deze in halve ringen. Pel de knoflook en snijd deze in dunnen plakjes. Hak de munt fijn. Verhit de olijfolie en fruit de ui hier 6 tot 8 minuten in, zonder het veel te laten kleuren, maar het vuur hoeft niet heel laag te staan. Voeg dan de knoflook toe en draai het vuur wel laag, anders verbrandt de knoflook wordt het bitter. Laat dat nog eens 25 minuten fruiten. Voeg zout en kurkuma toe en laat het op iets hoger vuur nog wat kleur krijgen. Schep er dan, van het vuur af, de fijngehakte munt door. Zet dit opzij tot je het nodig hebt.

Soep

Week de bruine bonen en kikkererwten in koud water, ze mogen bij elkaar in de pan. Giet af en zet ze met ruim water op, voeg wat zout toe. Kook ze 1 uur. Hak de dille, koriander en peterselie fijn. Hak de munt fijn. Hak de prei in fijn en was deze. Pel de ui, en snijd deze in kleine stukjes. Doe de spinazie, de prei en de verse kruiden, zonder de dikke stelen, in de keukenmachine en hak deze zeer fijn. Wanneer de bonen bijna gaar zijn, voeg je toe: spinazie, prei, groene kruiden, linzen, zout, peper, kurkuma en een paar eetlepels van het uit/munt/knoflookmengsel. Laat het nog eens 15 minuten zachtjes doorkoken.

Breek de noedels in stukjes van zo’n 3 centimeter en voeg ze toe aan de pan. Laat ze in weer 15 minuten gaar worden.

Doe de bloem in een kom en giet er wat van het vocht uit de pan bij. Klop het tot een papje zonder klontjes. Giet dit in de pan en roer het erdoor. Voeg ook de Griekse yoghurt toe en roer het erdoor. Dit zal de soep binden. Eerst is het nog water met groente, maar hierna moet het een gebonden, vrij dikke soep zijn. Kijk maar of je er nog water aan wilt toevoegen, maar het moet de dikte van erwtensoep hebben. Wanneer je het de volgende dag weer zou opwarmen, zou ik wel wat water toevoegen.

Serveer de soep met een lepel kashk (of een vervanger) en een schep van het uit/munt/knoflookmengsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.