Als je mijn blog regelmatig leest, weet je dat ik een prachtige Bosch keukenmachine heb en dat ik regelmatig zelf hiermee pasta maakt. Met dit apparaat kan ik sneller pasta op tafel zetten dan dat ik op en neer naar de Ap kan fietsen. Wij eten veel minder vlees dan vroeger en in dit vegetarische gerecht mis je het vlees ook helemaal niet. Hoewel vegetarisch, er zitten wel 3 ansjovisjes in…
Het resultaat is een heerlijk gerecht met pittige geroosterde bloemkoolroosjes, zoete rozijnen, zachte pasta, smullen maar!
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 500 gram verse pasta, uit de winkel of zelfgemaakt (of 350 gram gedroogde pasta)
- 1 bloemkool
- 3 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel gerooktepaprikapoeder
- ½ theelepel pul biber
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 ansjovisfilets in olie (uit blik)
- 175 milliliter witte wijn
- 50 gram rozijnen
- ½ bosje platte peterselie
- een handje pijnboompitten
- pecorino- of Parmezaanse kaas, voor erbij
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- kom
- oven met bakplaat
- bakpapier
- hapjespan met antiaanbaklaag
- kleine koekenpan
- grote kookpan
- vergiet
- kaasrasp
- maatbeker
- (serveerschaal)
Bereidingstijd
40 minuten
Bereiden
Voordat je begint
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Bewaar de bladeren, deze rooster je gewoon mee met de rest van de bloemkool.
Pel de rode ui en snijd deze fijn. Pel de knoflook en snijd deze in dunnen plakjes. Laat de ansjovisfilets uitlekken en snijd ze fijn. Haal de blaadjes van de peterselie en hak deze fijn. Rooster de pijnboompitten in een droog koekenpannetje, blijf erbij, het brandt aan voordat je het weet en dat is zonde van de dure pijnboompitten!
Het koken
Verwarm de oven voor (elektrisch 220°C/hetelucht 200°C). Meng de bloemkool in een kom met 2 eetlepels olijfolie, het paprikapoeder, de pul biber en wat zout en peper door elkaar. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de bloemkoolroosjes en -bladeren over de bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en rooster de bloem ongeveer 25 minuten tot hij mooi bruin en zacht is.
Verhit tijdens het bakken van de bloemkool 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan met antiaanbaklaag en bak er de ui op matig vuur 8 tot 10 minuten in tot hij zacht is en begint te karamelliseren. Zet het vuur laag, voeg de knoflook en de ansjovis toe en fruit nog 2 minuten. Blus af met de witte wijn, doe de rozijnen erbij en laat tot een derde inkoken.
Maak tijdens het bereiden van de saus het pastadeeg en maak er jouw gewenste pasta van. Ik maakte tagliatelle, dit is het snelst klaar. Kook de pasta in 3 minuten al dente (beetgaar) in ruim water met wat zout. Haal wat kookvocht uit de pan en laat de pasta uitlekken en doe hem terug in de pan (of een mooie schaal).
Finishing touch
Meng wat kookvocht door de ingekookte saus en schenk de saus over de bloemkool. Doe de bloemkool en -bladeren erover en meng dit voorzichtig door elkaar. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en de geroosterde pijnboompitten en serveer. Rasp aan tafel pecorino- of Parmezaanse kaas over de borden.