Tijdens een van mijn bezoeken aan de kookboekenafdeling in de bibliotheek in Almere-Stad kwam ik het kookboek van Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes tegen, “Vurrukkelluk” heet het. Bij het doorbladeren kwam ik dit recept tegen en dezelfde avond hebben we het gegeten. Het is niet moeilijk om te maken en erg lekkur! Het oorspronkelijk recept is voor 4 personen, maar wij hebben er met z’n drieën twee keer van gegeten. Ik gebruikte Tai Ming Chinese wok mie (te koop bij o.a. AH).
Aantal personen
6
Ingrediënten
- 500 gram mie
- 2 eetlepels zonnebloem- of andere plantaardige olie
- 3 teentjes knoflook
- 370 gram kippendijfilet
- 2 eieren
- 250 gram witte- of spitskool
- 250 gram taugé
- 3 bosuitjes
- 1 rode peper
- 100 gram pinda’s
- 1 eetlepel zoetstof
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels vissaus
- 5 eetlepels chilisaus
- 4 eetlepels verse korianderblaadjes
- 2 limoenen
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- (knoflookpers)
- kookpan
- pollepel
- schaal
- wok of hapjespan
Bereidingstijd
25 minuten
Bereiden
Pel de knoflook en hak deze fijn of gebruik de knoflookpers. Snijd de kippendijfilet in reepjes. Snij de witte kook in heel fijne reepjes. Snijd de bosuitjes in ringen. Snij de rode peper fijn, verwijder eventueel eerst de zaadjes voor een minder pittig resultaat. Hak de pinda’s grof. Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet weg.
Verhit in een wok 1 eetlepel olie en fruit hierin de knoflook lichtbruin. Voeg de kippendijfiletreepjes toe en bak deze al roerend net gaar in ongeveer 2 minuten. Breek de eieren in de pan bij de kip, even goed doorroeren met een pollepel zodat de eieren garen en schep het mengsel uit de pan in een schaal.
Verhit in dezelfde wok de resterende eetlepel olie en voeg de witte kool, de helft van de taugé, de helft van de bosuitje
s, de rode peper, de helft van de pinda’s, basterdsuiker, sojasaus, vissaus en chilisaus toe en verwarm dit alles een kleine minuut. Voeg de mie toe, schep alles goed elkaar en als laatste mag het kip-eimengsel er weer bij. Meng het geheel goed door elkaar en laat het gerecht goed warm
worden. Schep de mie op de borden en garneer met de rest van de taugé, bosuitjes, pinda’s, de verse koriander en een partje limoen.
Smartpoints
17