Hoofdgerecht Italiaans Vegetarisch

Ovenschotel met gevulde courgetterolletjes

Gisteren stond er weer eens een recept in de Volkskrant, waarvan ik dacht: dit gaan we vanavond maken. Alleen, het zou geen echt beproefd recept zijn als ik er niet iets in zou aanpassen. Bijna onmisbaar voor dit recept is een goede mandoline. Voor wie niet weet dat dit een naast een muziekinstrument ook een keukeninstrument is, de keukenmandoline is een vlijmscherpe snijder/rasp. Ik gebruik hem nooit zonder een snijbestendige handschoen aan te doen, het risico dat je stukje van je vinger afsnijdt is daarvoor te groot.

Als je geen mandoline hebt of wil kopen, kun je natuurlijk ook een kaasschaaf gebruiken. Nu verder over het recept, je kunt dit prima van tevoren bereiden, dus is het zeer geschikt om te maken als je mensen te eten hebt. Het hoeft dan alleen nog maar 40 minuten in de  oven.

Snijbestendige handschoen
Mandoline
 Benriner mandoline, niet goedkoop, maar geweldig!

Aantal personen

2

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • zout
  • 1 bol mozzarella
  • 125 gram ricotta
  • 10 gram verse basilicum
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 1 pot tomatensaus, ik gebruikte arrabiatasaus
  • 120 gram risoni (fijne pasta)
  • 50 gram geraspte kaas, ik gebruikte 30+ kaas

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • mandoline of kaasschaaf
  • keukenpapier
  • hakmolentje van de staafmixer
  • weegschaal
  • ovenschaal

Bereidingstijd

Voorbereiden 30 minuten, 40 minuten oventijd

Bereiden

Snijd de uiteinden van de courgettes en schaaf ze met de mandoline of kaasschaaf in dunne plakken, gebruik de mooie plakken. Bestrooi ze met zout en laat dit 15 minuten intrekken. Deb ze daarna goed droog met keukenpapier.

Doe tijdens het intrekken van het zout de mozzarella, ricotta, basilicum en flink wat versgemalen zwarte peper in het hakmolentje van de staafmixer. Meng het door elkaar.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Doe de pot (arrabiata)saus in de ovenschaal, vul de lege pot met water en doe dit ook in de ovenschaal. Doe de risoni erbij en roer alles door elkaar. Leg telkens 5 plakken courgette dakpansgewijs op elkaar en besmeer deze met het mozzarellamengsel. Ik maakte 8 rolletjes, je houdt dan wel wat courgette over. Leg de rolletjes in de saus. Bestrooi met de geraspte kaas.

Doe de ovenschaal in de oven en bak de rolletjes 40 minuten en eet smakelijk!