Bijgerecht Hoofdgerecht Salade

Oepsiesalade met venkel, rucola, bacon en andere restjes

Zoals ik onlangs al vertelde was ik vergeten om de in de oven geroosterde venkel bij mijn bistecca alla fiorentina te serveren. Het was heerlijk weer, dus verzon ik deze salade met allerlei restjes die ik nog in de koelkast vond, zoals een half zakje rucola en veldsla die nodig op moesten, een aangebroken pakje baconreepjes, een citroen waar al een beetje schil vanaf was geraspt en nog een restje dressing. Samen met een blik limabonen, wat ui en knoflook werd dit een heerlijke salade, ik ga dit zeker vaker maken deze zomer, dan rooster ik de venkel, ui en knoflook op de plaat van de barbecue!

Aantal personen

2

Ingrediënten

  • 600 gram venkel
  • 1 ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 blik limabonen van 400 gram
  • ½ pakje baconreepjes (of tonijn, ham, blokjes kaas, als het maar een beetje zoutig is)
  • 1 citroen
  • 1 zakje sla, maakt niet veel uit wat
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel zoetstof
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • oven met bakplaat
  • bakpapier
  • koekenpan
  • koksmes
  • snijplank
  • zeef
  • rasp
  • saladeschaal

Bereidingstijd

15 minuten + afkoelen + 5 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220°C.
Snijd de venkel in partjes van 1 centimeter. Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de venkel erop. Besprenkel de venkel met 2 eetlepels olijfolie, en doe de bakplaat in het midden van de oven. Rooster de venkel in 12 tot 15 minuten beetgaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de reepjes na het afkoelen nog wat fijner, dat eet gemakkelijker.

Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en bak de baconreepjes bruin in ongeveer 4 minuten. Voeg na 2 minuten de ui en knoflook toe en bak deze mee.

Maak het blik bonen open, doe de bonen in de zeef en spoel ze af onder de koude kraan. Boen de citroen schoon en rasp de schil in de saladeschaal. Pers daarna de citroen boven de schaal uit. Voeg 2 eetlepels olijfolie, mosterd, zoetstof, zout en versgemalen zwarte peper toe en roer dit tot een dressing. Doe de overige ingrediënten in de schaal, hussel het door elkaar en serveer.