Hoofdgerecht Mexicaans Vegetarisch

Mexicaanse bonenschotel met bospeen

Dit recept komt uit de Volkskrant en ik heb het gemaakt omdat de quote “Wat voor vlees zat erin, denk je?” “Rundergehakt en misschien nog wat spek.” mij erg aansprak. Ook in dit recept zit geen vlees, maar wel bonen. Zoals jullie van mij gewend zijn heb ik wel iets veranderd aan het recept, maar in dit geval niet veel. In plaats van tuinkers (“Is dit iets moderns?” vroeg de jongen bij de Jumbo. “Wij hebben dit niet in ons assortiment.”) heb ik alfafa gebruikt. Verder heb ik avocado uit de diepvries gebruikt, echt een geweldige uitvinding. De avocado’s zijn bij mij altijd te hard of al zwart, en de avocado blijft in de diepvries erg goed. Het was een erg smakelijk schotel, zeker voor herhaling vatbaar!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 1 pot/blik ‘crispy’ maïskorrels (300 gram)
  • 1 pot/blik kidneybonen (400 gram)
  • 1 bos worteltjes
  • 4 eetl. olijfolie
  • 2 flinke uien
  • 2 eetlepels limoen- of citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad (djintan)
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 avocado’s (of 1 pak avocadoblokjes uit de diepvries)
  • 1 klein bakje tuinkers of alfafa
  • zout en peper naar smaak
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • zeef/vergiet
  • flinke pan
  • koekenpan
  • klein kommetje
  • grote kom
  • lage ovenschaal
Bereidingstijd

20 minuten + 30 minuten oventijd

Bereiden

 

Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn. Spoel de maïs en bonen in een zeef/vergiet onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Breng een bodem water met een snuf zout in een flinke pan aan de kook. Maak de worteltjes schoon, laat nog een stukje groen aan elk worteltje zitten. Halveer de wortels met een scherp mes in de lengte (laat dunne heel). Kook de wortels 8 minuten en spoel ze koud in een zeef/vergiet onder de kraan. Laat ze uitlekken. Verhit tijdens het koken van de wortels 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de halve uiringen ongeveer 5 minuten op laag vuur, bestrooi met wat zout.

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop 3 eetlepels olie met een 1 theelepel zout, 1 eetlepel limoen- of citroensap, de knoflook, kruiden en chili goed door elkaar. Doe het maïsbonenmengsel in de ovenschaal. Meng er de helft van het kruidensausje en de uiringen gelijkmatig door. Meng in een kom of schaal de worteltjes met de rest van de saus. Rangschik de worteltjes kriskras op het bonenmengsel, schraap de rest van de saus erover.

Zet ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot de worteltjes net zacht zijn. Maak intussen de avocado’s schoon, snijd hem in kleine blokjes (of ontdooi de diepvriesavocado) en meng met wat zout en halve tot een hele eetlepel limoen- of citroensap. Haal de wortels uit de oven, verdeel de avocadoblokjes erover en knip de tuinkers erboven. Eet met een salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.