Hoofdgerecht Italiaans Vegetarisch

Lasagne met gegrilde aubergine

Geïnspireerd door Pien, Milieudefensie en Ottolenghi eten we nu wat vaker vegetarisch. Ik zie in de bezoekersaantallen van mijn blog dat vegetarisch eten niet echt “hot” is, jammer is dat. Verstokte vleeseters kunnen uiteraard bij dit gerecht ook een worstje grillen!

Dit recept komt uit de Volkskrant en ik heb het een beetje aangepast. Ik maakte het recept met gepelde tomaten en ik vind het erg onhandig om deze weer plat te drukken terwijl je gewoon tomatenblokjes uit blik kunt kopen. Net zo lekker en veel minder geknoei! Verder doe ik de tijm vast door de saus, dat werkt weer sneller. Als laatste gebruik ik iets meer kaas en een extra bol mozzarella.

Ingrediënten
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • zout en peper naar smaak
  • 2 blikken tomaten in blokjes (totaal 800 gram)
  • 3 grote of 4 kleine aubergines
  • olijfolie
  • 8 lasagnevellen
  • 1 eetlepel (gedroogde) tijm
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 bollen mozzarella
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • hapjespan
  • pollepel
  • ovenschaal (25 x 25 centimeter)
  • soeplepel
Bereidingstijd

80 minuten (inclusief maximaal 40 minuten oventijd)

Bereiden

Pel de ui en de knoflook en snijd deze fijn. Snijd de bleekselderij in heel dunne plakjes. Doe ui, knoflook en bleekselderij met olijfolie en wat zout en peper in een ruime pan en laat ze zachtjes fruiten, tot de uien zacht en iets doorzichtig zijn.

Doe de blikken tomatenblokjes en de tijm erbij, breng ze al roerend aan de kook en laat ze ongeveer 30 minuten heel zachtjes pruttelen.

Snijd intussen de aubergines in plakken van een centimeter dik, smeer ze lichtjes in met olijfolie en gril ze een minuut of vijf in de contactgril of op de barbecue, tot ze streepjes hebben. In de oven kan ook, dan moeten ze gekeerd worden. Pas op dat het niet te hard gaat, de aubergines moeten er heerlijk zacht uit komen.

Doe in een ruime ovenschaal eerst twee soeplepels tomatensaus, die dek je af met lasagnebladen, die bedek je met plakken aubergine, je strooit er wat geraspte kaas over, en zo verder. Snijd als laatste de mozzarella in plakken en leg die bovenop. Doe de schaal 30 tot 40 minuten in een oven van 180 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.