www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Italiaans Vegetarisch

Lasagne funghi e mozzarella di bufala (met paddenstoelen en buffelmozzarella)

Ik ben begonnen met Lasagne, what else?, ik maak verse lasagne met zelfgemaakt pastadeeg en huisgemaakte sausen. De lasagne Bolognese is natuurlijk een klassieker met gehakt, ontbijtspek, rode wijn en de traditionele Italiaanse groenten: ui, wortel en bleekselderij. Maar niet iedereen eet vlees, dus heb ik deze overheerlijke romige lasagne nu ook in het assortiment. Mooie aardse smaak en goed vullend! Ik gebruik de buitenbeentjes kastanjechampignons van AH, deze zien er soms iets minder mooi uit, maar de smaak is even lekker. En het zou zonde zijn als deze champignons weggegooid zouden worden. Als je de lasagne bij mij wil bestellen, klik dan hier. Maar uiteraard kan je het ook zelf maken, als je tijd hebt én zin om veel af te wassen… De schaal op de foto is voldoende voor 8 personen.

Aantal personen

4-6

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 500 gram gezeefde tomaten (passata)
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 200 gram buffelmozzarella
  • 300 gram tarwebloem tipo 00
  • 3 middelgrote eieren
  • 40 gram versgeraspte parmezaanse kaas of pecorino
  • 500 milliliter halfvolle melk
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram tarwebloem
  • snufje nootmuskaat
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • steelpannetje
  • keukenpapier
  • koksmes
  • snijplank
  • hapjespan
  • keukenmachine met mengkom en pastahulpstuk (of pastamachine of deelroller)
  • oven
  • 2 kookpannen
  • zeef
  • maatbeker
  • garde
  • ovenschaal van 30×20 centimeter
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Bereidingstijd

Ongeveer 50 minuten, trekken 15 minuten, oven 1 uur, rusten 10 minuten

Bereiden

Vul het steelpannetje met water en breng dit aan de kook. Neem de pan van het vuur. Doe de funghi porcini in het hete water en laat deze 5 minuten weken. Schil 2 uien en snijd deze in dunne ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Maak de kastanjechampignons schoon met vochtig keukenpapier en snijd ze in plakjes. Maak de pasta volgens dit recept.  Draai de pasta tot vellen en snijd de vellen tot een passende maat voor de ovenschaal. Bestrooi met wat bloem en bewaar tussen theedoeken tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit intussen de olie in een hapjespan op matig vuur. Bak hierin de uienringen 5 minuten. Voeg de knoflook, champignons, 1 blaadje laurier en 2 takjes tijm toe en schep 2 tot 3 minuten om tot de paddenstoelen zacht zijn en beginnen te kleuren. Snijd de funghi porcini fijn en voeg deze toe. Bewaar het weekvocht. Verwarm de saus nog ongeveer 2 minuten tot bijna alle vloeistof is verdampt. Schep de paddenstoelensaus om met de passata, het bouillonblokje en 1 deciliter van het weekvocht. Breng op smaak met zout en peper, wees hier niet te zuinig mee. Neem de saus van het vuur.

Verwarm ondertussen voor de bechamelsaus in een pan de melk. Pel de ui en snijd deze doormidden en doe de ui met de overgebleven laurier en tijm bij de melk. Zet de pan op middelhoog vuur en verwarm de melk tot tegen het kookpunt. Doe het vuur uit en laat de melk 15 minuten trekken.
Doe de boter in een andere kookpan en laat deze op laag vuur smelten. Strooi de bloem erover en roer met de garde in ongeveer 2 minuten tot een gladde massa (roux). Schenk de melk door een zeef in een maatbeker en voeg de melk in gedeelten toe aan de roux. Blijf voortdurend roeren zodat je een gladde saus krijgt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Spreid een laagje paddenstoelensaus over de bodem van de ovenschaal. Spreid hierna een laagje bechamelsaus erover. Bedek de saus met lasagnevellen. Doe dan weer een laagje paddenstoelensaus en een laagje bechamelsaus in de schaal. Snijd de buffelmozzarella en plakjes en bedek de bechamelsaus met een laagje buffelmozzarella. Doe er weer pastavellen op en herhaal deze stappen. Over het laatste laagje pastavellen komt alleen een laag bechamelsaus. Bestrooi met de parmezaanse kaas of pecorinokaas en dek de schaal af met bakpapier en aluminiumfolie. Bak de lasagne 45 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en aluminiumfolie en laat de lasagne in de oven nog 15 minuten goudbruin worden. Haal uit de oven, laat de lasagne 10 minuten rusten, snijd in stukken en serveer eventueel met extra parmezaanse kaas of pecorino.