Een tijdje geleden heb ik een apparaat gekocht dat zowel een slowcooker als sous-vide is. Wel raar deze buitenlandse woorden voor iets dat eigenlijk langzaam garen en onder water koken zou moeten heten. De laatste keren heb ik de langzaam gaarfunctie gebruikt en er kwam steeds een super smaakvol gerecht uit. Deze keer een recept met eendenbout. Eendenbouten zijn in de winkel moeilijk te koop, meestal vind je alleen de blikken met geconfijte eendenbouten (confit de canard). Ik heb ze gekocht bij de Sligro, prijs per bout ongeveer € 2,50. Het resultaat was een heerlijk zoete eendenbout, erg fijn van structuur. Pas op met de steranijs, ik was vergeten om deze eruit te halen ;-). Wij aten het met gebakken spinazie met knoflook en ui, een heel goede combinatie.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 4 eendenbouten
- 1 ui
- 2 eetlepels bloem
- 2 theelepels Chinese vijfkruidenpoeder
- 4 deciliter water
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 4 pruimen
- 3 stuks steranijs
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- koekenpan
- steelpannetje
Bereidingstijd
Voorbereiding 20 minuten, 8 uur kooktijd
Bereiden
Pel en snipper de ui. Verwarm 4 deciliter water met 1 kippenbouillonblokje. Verhit de koekenpan en bak hierin de eendenbouten (eventueel in porties) rondom goed aan, gebruik hierbij niet al te hoog vuur om aanbranden te voorkomen. Er zal flink wat vet uit de bouten vrijkomen, dus olie of boter toevoegen is niet nodig. Als de bouten mooi goudbruin zijn schep je ze met een vleestang of schuimspaan over in de bak van de slow cooker. Giet het vet uit de koekenpan en laat ongeveer 1 eetlepel vet achter in de pan.
Fruit hierin het uitje tot het glazig is. Schep de bloem en de vijfkruidenpoeder erbij een bak even een minuutje mee. Giet dan beetje voor beetje de bouillon erbij en roer tot de saus wat indikt. Breng dit vervolgens aan de kook en voeg de rest van de ingrediënten toe aan de saus. Ontpit de pruimen en snijd ze in blokjes. Voeg ook dit bij de saus. Schenk de saus bij de eendenbouten in de slow cooker, doe het deksel erop en zet het apparaat 8 uur op low (of 4 à 5 uur op high). Serveer met rijst en groente.