Beproefde recepten
Gevogelte Hoofdgerecht Kip Mediterraan

Kipspiesjes met gele-paprikasaus en quinoa

Op de eerste mooie dag van 2016 hebben wij de barbecue weer goed schoongemaakt, tijd om weer eens lekker buiten te koken. Van de Allerhandewebsite komt dit recept van Jamie Oliver. Wij vinden quinoa erg lekker en het is zeer voedzaam. In dit recept gebruikte ik gemengde quinoa, maar elke kleur is goed. Als vorm heb ik puddingvormpjes gebruikt, maar een ingevet kopje of kommetje werkt ook goed.
De gele-paprikasaus is geweldig van kleur, ook al had ik geen gele Spaanse peper, maar een rode. Verder waren de de kippendijfiletspiesjes heerlijk mals. Een geslaagd buitenmaaltje!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 200 gram quinoa (kleur maakt niet uit)
  • 1 Spaanse peper (kleur maakt niet uit)
  • 2 gele paprika’s
  • 4 bosuitjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels ciderazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 500 gram kippendijfilet (2 stuks a 120 g)
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 theelepels olijfolie
  • ½ eetrijpe avocado
  • 2 takjes verse koriander
Keukenmateriaal
  • snijplank
  • koksmes
  • kookpan voor de quinoa
  • koekenpan Ø 25 centimeter
  • blender
  • spiezen, hout of metaal
  • barbecue, grillpan of grill
  • kopje, kommetje of timbaaltje
Bereidingstijd

40 minuten

Bereiden

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af. Snijd ondertussen het steeltje van de peper en de paprika’s. Halveer de peper en paprika’s in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd de paprika’s en peper in stukjes. Bak de paprika’s samen met de peper in de koekenpan zonder olie of boter op matig vuur. De peper en paprika zullen nu enigszins kleuren.
Maak de bosuitjes schoon en doe de witte delen bij het mengsel in de koekenpan. Houd de groene topjes apart. Snijd de knoflook in plakjes en doe samen met de azijn, 2 eetlepels olie en een flinke scheut water in de pan. Laat 20 minuten met de deksel op de pan pruttelen tot de paprika’s zacht en zoet zijn. Roer regelmatig. Doe het mengsel in de blender en laat de blender draaien tot er een gladde saus ontstaat. Breng perfect op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de kip in de lengte in 2 centimeter brede reepjes en de groene topjes van de bosuitjes in stukjes van 2 centimeter. Rijg de reepjes kip zigzag en afgewisseld met stukjes bosui op lange spiesen; houd er wel rekening mee dat ze in je pan of grill passen. Ris er de blaadjes van de tijm over, kruid ze met een snufje zeezout en zwarte peper, sprenkel er 2 theelepels olie over en wrijf de spiesjes goed in. Grill de kipspiesjes op de barbecue, in een hete koekenpan met antiaanbaklaag of in een grillpan, of leg ze onder de grill op de hoogste stand. Bak of gril de spiesjes 8 minuten of totdat de kip goudgeel, licht geschroeid en gaar is.
Schil ondertussen de avocado en snijd het vruchtvlees in plakjes, zie filmpje. Druk een portie quinoa in een timbaaltje of een klein, met olie ingevet kommetje of kopje. Stort het bolletje op een bord en herhaal dit met de rest. Verdeel de gele-paprikasaus, avocado, korianderblaadjes en kipspiesjes over de borden en serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.