Gevogelte Hoofdgerecht Indiaas Oosters

Kipfiletreepjes in kruidige linzen-tomatensaus

Regelmatig kook ik recepten van een van de Volkskoks van de Volkskrant. Deze week stond dit recept in de krant. Het ging vooral over het verschil tussen kipfilet en kippendijfilet. Ik heb uitgetest wat ik lekkerder vind, ik was benieuwd of op deze manier de kipfilet echt mals blijft. Volgens Onno Kleyn hoef je de kip niet gaar te bakken, de bacteriën zitten alleen aan de buitenkant en worden bij het bakken gedood. Bij gebrek aan voldoende linzen uit blik, heb ik groene linzen 30 minuten gekookt in water met een beetjes zout.

En wat is het resultaat: de kippendijfiletversie, meegebakken in de saus, was lekkerder volgens ons allemaal!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 300 gram kipfilet, het liefst biologisch of 300 gram kippendijfilet
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 groene chilipeper
  • 1 blik tomatenblokjes (400 milliliter)
  • 1 eetlepel (riet)suiker
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 1 mespuntje gemalen kaneel
  • 2 eetlepels gemalen koriander
  • zout naar smaak
  • 4 eetlepels limoensap
  • 1 blik linzen (400 milliliter)
  • 1 lentje-uitje
  • eventueel een (naan)brood om erbij te serveren
Keukenmateriaal
  • plank
  • koksmes
  • hapjes- of koekenpan
  • spatel
  • bolzeef
  • eventueel een oven om het brood op te warmen
Bereidingstijd

25 minuten

Bereiden

Pel de ui en de knoflook en hak deze fijn. Snijd de chilipeper en de lente-ui in fijne ringetjes. Laat de linzen uitlekken in de zeef.

(Snijd de kippendijfilet in blokjes). Verhit 1 eetlepel olijfolie met de boter in de koekenpan en bak er snel de kip(pendij)filets in tot ze een kleurtje hebben; gaar hoeft niet. Laat afkoelen op een plank. (De kippendijblokjes blijven in de pan).

Doe de rest van de olijfolie in de koekenpan en voeg de ui, knoflook en chilipeper toe. Fruit deze tot de ui glazig ziet. Voeg de tomatenblokjes toe. Doe er de suiker, specerijen, limoensap en eventueel wat zout bij en laat op het laagste pitje 10 minuten pruttelen.

Snijd ondertussen de kipfilets in plakjes. Bestrooi met wat zout en men dat er met je vingers doorheen. Was je handen.

Doe de linzen bij de tomatensaus en breng weer aan de kook. Proef en voeg zo nodig zout of extra specerijen toe. Meng er dan de reepjes kip doorheen, dek af en laat nog 2 tot 3 minuten zachtjes garen. Bestrooi met de lente-ui voor het serveren. Serveer eventueel een (naan)brood hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.