HomeGevogelte Kip in ‘t pannetje

Kip in ‘t pannetje

Posted in : Gevogelte, Hoofdgerecht on by : Els Tags: , , , , , , , , , ,

Dit recept maakte mijn moeder al jaren geleden en nu nog steeds is het bij ons thuis een geliefd en troostrijk gerecht. Normaal maak ik het met blikgroenten, simpel en goedkoop, maar voor deze versie heb ik verse groenten gebruikt. De doperwten heb ik in deze versie weggelaten, maar mogen er natuurlijk altijd in! Ik heb deze keer de kip door Roel laten hakken, hij is daar veel beter in dan ik, zo hebben we minder botjes op het bord. En mama, gefeliciteerd met je verjaardag!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 250 gram reepjes kaljoenspek (AH)
  • 4 kippenpoten
  • 1 grote ui
  • 4 kleine winterwortelen (of een literblik doperwten/worteltjes)
  • 400 gram sperziebonen (of een blik van 400 gram)
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 tot 1½ liter water
  • 250 gram champignons
  • bakboter/olie
  • zout
  • peper
  • paprikapoeder
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • hakmes
  • snijplank
  • braadpan met deksel
  • koekenpan
Bereidingstijd

15 minuten bereidingstijd, 45 tot 60 minuten stoven

Bereiden

Hak de kippenpoten in stukken, elke poot in 5 of 6 stukken. Pel de ui en snijd in niet te kleine stukken. Schil de winterwortels en snijd deze in vijf stukken en deze stukken in de lengte in vieren, zodat je reepjes krijgt. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd deze doormidden. Borstel de champignons schoon en snijd deze in grote stukken, in tweeën of in vieren.
Doe de olie in de braadpan, zet deze op middelhoog vuur en doe de kip in de pan. Bak rondom bruin. Doe de kalkoenspekreepjes erbij en bak deze ook lichtbruin. Doe de ui erbij en bak deze glazig. Doe dan de wortelen erbij en bak 1 minuut mee. Doe de sperziebonen en de bouillonblokjes erbij en zoveel water totdat alles niet onderstaat. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Laat de kip in het pannetje op laag vuur met de deksel op de pan stoven tot de kip gaar is, 45 tot 60 minuten. Doe 5 minuten voor het einde de champignons in een koekenpan met een paar lepels van het stoofvocht en laat dit smoren, totdat de champignons gaar zijn. Doe ze bij de stoof.  Hoe gaarder de kip, hoe lekkerder! Wij aten het met basmatirijst, maar het is ook heel lekker met aardappelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: