www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Indonesisch Oosters

Inktvis met gewokte oosterse groenten

Ik kreeg het kookboek van Danny Jansen van 24 Kitchen cadeau van een goede vriendin. Ik heb al twee gerechten uit dit boek gemaakt, waaronder dit gerecht. Helaas kon ik geen grote inktvis krijgen bij de Sligro en ben ik nogal een tijdje bezig geweest met het schoonmaken van 30 kleine inktvisjes. Ik kon geen kleine hoeveelheid shiitakes vinden in de winkel, ik heb gedroogde shiitakes gebruikt. Als je dit ook wil doen, week de shiitakes dan eerst 10 minuten in een kom heet water.  Ik had nog ongebakken kroepoek in huis en heb een experiment gedaan door dit te poffen in de magnetron. Leg de kroepoekstukjes op een bord en verhit in de magnetron op de hoogste stand. Blijf ernaar kijken, zodra de kroepoek helemaal uitgevouwen is, zet je de magnetron weer uit. Gemiddeld duurde het poffen bij mij ongeveer 30 seconden.

Danny gebruikte enoki, dit zijn bundelpaddenstoelen. Ik kon deze toen niet vinden bij de Sligro en heb beukenzwammen gebruikt. Je kan enoki kopen bij de goedgesorteerde toko, in Almere hebben we een hele grote bij station Almere Centrum, Amazing Oriental Almere. Ik mag hier altijd graag rondkijken en nieuwe dingen kopen om uit te proberen.

Aantal personen

4www.beproefderecepten.nl

Ingrediënten
  • 1 kilo pijlstaartinktvis
  • 200 gram sobanoedels of andere noedels
  • 100 gram shiitakes
  • 200 gram paddenstoelen
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 1 meiknol
  • 1 scheut sojasaus
  • 3 eetlepel chilisaus
  • 1 scheut sesamolie
  • 1 theelepel sesamzaad
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • zonnebloemolie
  • 0,5 theelepel koenjit
  • 2 centimeter laos
  • 2 eetlepel bruine basterdsuiker of gula djawa
  • 1 limoen
  • 1 scheut nam pla (vissaus)
  • kroepoek
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • (chinese mandoline)
  • kookpan,
  • wok of hapjespan
Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Maak de inktvis schoon, verwijder de baleinen en snijd de tentakels eraf. Snijd het lijf open tot een plak en keep kruislings in. Snijd de lijven in lange linten. Kook de sobanoedels volgens de bereidingswijze op de verpakking en spoel koud.

Verwijder de steeltjes van de shiitakes en snijd de shiitakes in dunne reepjes. Snijd de enoki los of de andere paddenstoelen in plakjes. Schil de wortel en schaaf de wortel op de mandoline in julienne. Rasp de courgette op de mandoline. Schil de meiknol en rasp de meiknol op de mandoline. Verhit een scheut olie in de wok. Roerbak de wortel en meiknol, voeg de courgette en paddenstoelen toe. Bak tot het vocht verdampt is. Voeg de sojasaus, chilisaus, sesamolie en sesamzaad toe. Voeg de noedels toe en meng goed door.

Boemboe
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak de peper fijn. Verhit een scheut olie in de wok. Fruit de ui, knoflook en peper samen met de koenjit, laos en suiker. Voeg de inktvis toe en wok op hoog vuur circa 4 minuten. Rasp de schil van de limoen boven de wok en pers het sap uit boven de wok. Voeg een scheut nam pla toe.

Serveren
Serveer de gewokte groente met inktvis en serveer eventueel met kroepoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.