HomeHoofdgerecht Hartige taart met witte asperges en filodeeg

Hartige taart met witte asperges en filodeeg

Comments : 1 Posted in : Hoofdgerecht on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , ,

Deze week waren de asperges bij AH in de aanbieding en ik had zin om weer eens iets nieuws met asperges uit te proberen. Op zoek naar een recept kwam ik dit recept tegen op de Allerhande website. Omdat ik moest werken heeft Roel het recept klaargemaakt en we vinden samen dat we een nieuwe categorie in het leven moeten roepen: een superbeproefd recept! Ik had nog gerookte zalm in de koelkast die echt op moest, maar zonder de zalm is het ook al verrukkelijk! Ik heb als kaas geen geitenkaas gebruikt, ik houd hier niet zo van. De kaas die in de taart zit heet Twijfelaar en is gemaakt van koeien-, schapen- en geitenmelk. Als taartvorm heb ik een bij de Lidl gekochte uitschuifvorm (Zenker 2471)gebruikt en deze op een met bakpapier beklede bakplaat gezet. Ik heb voor jullie uitgezocht waar deze te koop is, maar helaas, Zenker maakt hem niet meer. De vorm is alleen nog maar te koop via ebay en in Nieuw Zeeland…
De plakjes filobladerdeeg hebben we gewoon weer ingevroren en dit weekend weer gebruikt voor nog een aspergetaart, nu met serranoham, ook lekker. Naast dat de taart erg lekker is, ziet hij er prachtig uit en is hij heel simpel te maken.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 1 kilo witte asperges
  • 35 gram boter of 4 eetlepels olijfolie
  • 5 vellen filobladerdeeg (diepvries, ontdooid)
  • 3 eieren
  • 100 gram Twijfelaar kaas (AH)
  • 15 gram basilicum
  • 125 milliliter slagroom
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
  • dunschiller
  • koksmes
  • snijplank
  • grote kookpan, waarin de asperges kunnen liggen
  • vergiet
  • steelpan
  • boterkwastje
  • rechthoekige quichevorm met losse bodem (20 x 40 cm)
  • kom
  • mixer
  • kaasrasp
  • staafmixer
Bereidingstijd

25 minuten + 20 minuten oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges 10 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet.
Smelt ondertussen de boter in een steelpan en bestrijk hiermee het filodeeg aan beide kanten of gebruik olijfolie, deze hoef je niet te verwarmen. Bekleed de bodem van de quichevorm met het filodeeg, leg de besmeerde kant naar beneden. Klop de eieren los in een ruime kom en rasp de kaas erboven.
Doe het basilicum met de slagroom in een hoge beker en pureer glad met de staafmixer. Voeg toe aan het ei-kaasmengsel. Voeg peper en eventueel zout toe. Schenk het eimengsel in de quichevorm en leg de asperges erin. Bak de quiche in circa 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Op onderstaande foto heb ik gerookte zalm in repen gesneden en deze tot roosjes opgerold, de groene sprietjes is cress rock chives, te koop bij de Sligro.

 

beproefderecepten.nl

Print Friendly, PDF & Email

1 COMMENT

One thought on : 1

  • Anita
    mei 23, 2016 at 8:04 pm

    Grappig, nagenoeg hetzelfde recept heb ik 2 weken geleden gemaakt. Maar dan met parmezaanse kaas. Met zal ziet er inderdaad wel mooi uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: