www.beproefderecepten.nl
Brood Hoofdgerecht Vlees

Hamburgers met bacon, shiitake en gebakken broccoli

Een hamburger op zijn tijd is altijd lekker en dan het liefst een zelfgemaakte! Vroeger aten we vaak een burger bij de Mac, zeker toen de kinderen nog klein waren, even naar de M was toen een uitje. Ik ben mijn kookboeken gaan afstruinen naar een goed recept. Uiteraard kon ik weer niets vinden, 400 boeken is ook wel veel. Dit is ook de reden dat ik deze blog ben begonnen, ik kan nooit iets terugvinden in de kookboeken… Dit recept is van delicious.magazine, een van de kookbladen waarop ik geabonneerd ben.

patisse garneerringen - RVS - set van 2 - met uitdrukker - Ø 9 cm
dresseerringen

Maak de burgers met goed rundergehakt, ik nam biologisch gehakt. Het is een behoorlijk grote maaltijd, als je er frietjes en sla bijdoet, kun je er gemakkelijk met 4 personen van eten.
Het is simpel te maken, in de burgers zit naast gehakt alleen nog ei, paneermeel, tabasco en zout. Vergeet niet om ongeveer 5 minuten te kneden, de burgers worden hier nl. veel steviger door. De broccoli was superlekker, ik heb het wel veel langer gebakken dan in het oorspronkelijke recept, wel 15 minuten in plaats van 5. De rode ui is het lekkerst als je deze in superdunne ringen snijd. En uiteraard aten we er huisgemaakte ketchup bij! Wil je deze ook eens proeven en geen zin om zelf te maken? Ik maak het graag voor je.

Even naar MacDonalds of de Burger King is helaas sneller, het kost je wel 40 minuten om dit gerecht te maken. En dan heb je wel een overheerlijke burgermaaltijd!

Aantal personen

4

Ingrediënten

Kitchen & Dining, bakingtoolsaccessorie, hamburgermaker, Tool
hamburgerpers
  • 500 gram biologisch rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 theelepels tabasco
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 plakjes bacon
  • 400 gram broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 150 g shiitake in reepjes
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 8 blaadjes (eikenblad)sla
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 rode ui
  • 4 zoetzure augurken

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • schaal
  • hamburgervorm of dresseerring
  • 2 koekenpannen
  • aluminiumfolie
  • 4 grote tapasprikkers

Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Snijd de broccoli in plakjes van ± 1 cm dik. Pel de knoflook en hak deze fijn. Snijd de shiitake in plakjes. Pel de rode ui en snijd deze in zo dun mogelijke ringen. Snijd de augurken in de lengte in dunne plakjes.

Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en tabasco en zout naar smaak.  Kneed dit ongeveer 5 minuten. Vorm er met vochtige handen 4 burgers van of gebruik een hamburgervorm of dresseerring.
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Bak de bacon in 2 minuten per kant krokant en neem uit de pan. Bak in het bakvet op matig vuur de hamburgers in 10-12 minuten bruin en gaar. Verhit in ondertussen een tweede koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Bak de broccoli in 5-6 minuten op halfhoog vuur knapperig gaar. Keer de plakjes regelmatig. Voeg de knoflook met zout en peper naar smaak toe en bak nog 1 minuut.

Neem de hamburgers uit de pan en houd ze warm door ze in aluminiumfolie te wikkelen. Doe de shiitake in het bakvet van de hamburgers en bak ze in 4 minuten beetgaar. Snijd intussen de broodjes open.
Beleg de onderste helft van de broodjes met de sla, de hamburger en de bacon. Schenk er wat ketchup op en verdeel er de uiringen, de shiitake en de plakjes augurk over. Leg de bovenste helften op de broodjes, prik ze vast met de tapasprikkers en serveer de burgers met de gebakken broccoli met knoflook. Eet er eventueel frites bij.