Een keer paar maand is het een klein feestje bij mij, dan komen én de Delicious. én de Foodies in de bus. Ik lees ze met veel plezier, maar vergeet vaak wat ik wil maken. Oplossing: Ik plak geeltjes bij de recepten die ik nog wil gaan maken. In de Delicious. van deze maand staan een aantal curry’s, altijd heerlijk om te eten. In deze groene curry zitten kleine gehaktballetjes die worden gaargestoofd in de saus. Een groot voordeel is dat de balletjes hierdoor mooi rond blijven. Verder blijven ze lekker sappig. In het originele recept wordt varkensgehakt gebruikt, maar dat is niet zo makkelijk verkrijgbaar. Ik zou het zelf kunnen draaien van procureur, maar dan heb ik weer een te grote hoeveelheid en de vriezer ligt al aardig vol. Ik heb rundergehakt gebruikt, deze waren erg lekker.
De groenten heb ik in de stoomoven klaargemaakt, eerst de rijst in de stoomoven (10 minuten) en dan de groenten er nog 10 minuten bij. Mocht je meer over stoomtijden willen weten, zie de stoomtabel van Neff. Het gehakt heb ik iets pittiger gemaakt door er 2 eetlepels sambal door te mengen in plaats van 1 eetlepel. Mocht je niet zo van pittig houden, meng er dan maar 1 eetlepel door. Thaise basilicum is verkrijgbaar bij de toko, maar nu we in een lockdown zitten, probeer ik zo min mogelijk de deur uit te gaan. Ik heb in plaats van Thaise basilicum normale basilicum gebruikt.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 stengel citroengras
- 2 centimeter verse gemberwortel
- 1½ eetlepel maïzena
- 2 eetlepels sambal manis
- 1 grote ui
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 100 gram Thaise groenecurrypasta
- ¼ theelepel suiker
- 5 deciliter water
- 1 kippenbouillonblokje
- 2½ deciliter kokosroom light
- 2 kaffir limoenblaadjes (jeruk purut)
- 75 gram sugarsnaps
- 200 gram broccoli
- 3 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel limoensap
- 50 gram peultjes
- Thaise basilicum, voor erbij
- mihoen of rijst, voor erbij
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- kom
- maatlepels
- pan om te blancheren of stoompan/stoomoven
- hapjespan
- pollepel
Bereidingstijd
45 minuten
Bereiden
Voorbereiding
Haal de groene bladeren en de harde stengel van het citroengras. Hak het witte gedeelte zeer fijn. Haal de schil van de gember en hak de gember zeer fijn. Maak de ui schoon en snijd deze halve dunnen ringen. Maak de sugarsnaps en peultjes schoon. Snijd de broccoli in kleine roosjes.
Kook de mihoen of de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Bereiding
Blancheer de sugarsnaps, peultje en broccoli (3 minuten) of stoom ze beetgaar (10 minuten). Doe ze in koud water, zodat ze niet verder garen. Dit doe je om de groenten mooi groen te houden. Mocht je geen tijd hebben om dit te doen, dan kun je de groenten ook garen in de curry. Snijd de peultjes in de lengte in reepjes.
Doe het gehakt met de fijngehakte citroengras en gember, maïzena en sambal in een kom en kneed dit goed (ongeveer 3 minuten) door. Maak er balletjes van ter grootte van een bitterbal en zet de balletjes minimaal 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
Doe de zonnebloemolie in de hapjespan en verwarm deze op matig vuur. Doe de halve uienringen, currypasta en suiker erdoor en laat dit 4 minuten al roerend karamelliseren. Voeg het water, het kippenbouillonblokje, de kokosroom en de kaffir limoenblaadjes toe en breng dit aan de kook. Laat in 8 minuten licht inkoken.
Draai het vuur laag, voeg de gehaktballetjes toe en laat ze in 6 minuten gaar worden. Als er niet genoeg saus in de pan zit, draai de balletjes dan na 3 minuten om. Voeg de geblancheerde groenten toe en laat deze warm worden. Maak de curry af met de vissaus en het limoensap.
Schep de mihoen of rijst in een diep bord. Schep de curry eromheen en garneer met de peultjes en de Thaise basilicum.