Ik houd erg van gegrilde inktvis en vooral van octopustentakels. Octopustentakels zijn relatief goedkoop, makkelijk te maken en erg smakelijk. Toen ik dit recept las, zag ik dat er een hele fles rode wijn en chorizo gebruikt werd. Chorizo vind ik altijd zo vet, wat geeft dit nu eigenlijk aan smaak aan een gerecht? Dat is de pittigheid en de smaak van gerookt paprikapoeder. Ik heb daarom de chorizo vervangen door magere kalkoenspekreepjes, gerookt paprikapoeder en pul biber, Turkse chilivlokken. Ik heb al een keer eerder octopustentakels gekookt in een hele fles wijn, maar dat proefde ik niet terug. Ik gebruik nu altijd visbouillonblokjes, dat scheelt weer in de portemonnee.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 2 blikken gemengde bonen (blik 400 gram) of 1 blik cannellinibonen en 1 blik zwarte bonen
- 1,3 kg octopustentakels (meestal is dit van 1 octopus)
- 2 uien
- 6 laurierblaadjes
- 1 eetlepel peperkorrels
- 2 visbouillonblokjes
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge + extra om te bestrijken
- 150 gram kalkoenspekreepjes
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel pul biber
- 4 teentjes knoflook
- 1 (biologische) citroen
- verse koriander
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- fijne rasp
- grote kookpan
- koekenpan
- zeef
- grillpan of barbecue
Bereidingstijd
60 minuten
Bereiden
Voorbereiding
Pel de uien en snijd deze doormidden. Pel de knoflook en hak deze fijn. Boen de citroen schoon onder de hete kraan en rasp de schil (alleen het geel, het wit is bitter). Laat de bonen uitlekken in een zeef. Hak de koriander fijn.
Bereiding
Spel de octopus schoon en doe deze in een pan met uien, laurier, peperkorrels, visbouillonblokjes en zoveel water dat de octopus bedekt wordt. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Kook de octopus zachtjes gaar in 40 minuten en laat afkoelen in het kookvocht.
Doe 1½ eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak de kalkoenspekreepjes en de knoflook aan, doe het gerookte paprikapoeder en de pul biber erbij. Roer dit om en voeg dan de uitgelekte bonen en de citroenrasp toe. Bak dit 10 minuten, wel regelmatig omscheppen.
Haal de octopus uit het kookvocht, snijd de tentakels los en laat ze uitlekken. Bestrijk de tentakels met olie en gril ze 2 minuten per kant in een grillpan of op de barbecue. Serveer dit geheel warm of koud, roer dan nog wel 1 eetlepel lekkere azijn door de bonen. Garneer met de koriander.