www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Vis

Gegrilde makreelfilet met groene linzen

Ik heb dit recept gemaakt met in het achterhoofd het idee dat vis mager is. Ik wist wel dat makreel wat vetter is dan kabeljauw, maar ik ben me rot geschrokken toen ik in mijn Weight Watchers boodschappengids zag dat ik voor rauwe makreel maar liefst 11 Smartpoints per 100 gram moet rekenen. Voor wie niet bekend is met Smartpoints, ik mag er per dag 30 tot me nemen. Ik had op 4 personen gerekend en heb toch alle vis opgegeten, ik denk wel 400 gram :(. Geen wonder dat ik voor het eerst in 4 maanden ben aangekomen… Het was trouwens wel erg lekker, de volgende keer maak ik het met snoekbaars of kabeljauw, dan past het wel in mijn programma. Wij hebben de makreel zelf gefileerd, als je tijd wilt besparen, kun je beter filets bij de visboer halen.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 320 gram gedroogde groene linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 rode ui
  • ½ biologische citroen
  • 8 makreelfilets (of andere vis), met huid
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 6 takjes basilicum
  • 6 takjes platte peterselie
  • 6 takjes munt
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
Salsa verde
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • ½ eetlepel rode wijnazijn
  • 1½ eetlepel gehakte platte peterselie
  • blaadjes van 15 gram basilicum
  • blaadjes van 7 gram munt
  • sap van ½ biologische citroen
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
  • kookpan
  • keukenmachine
  • koksmes
  • snijplank
  • rasp
  • citruspers
  • 4 kleine schaaltjes (om de salsa te serveren)
  • vergiet
  • grote kom/schaal
  • grillpan
  • keukenpapier
  • kommetje
  • kwastje
Bereidingstijd

40 minuten

Bereiden

Pel de knoflook. Doe de linzen samen met de laurier, tijm en knoflook in een pan met ruim water (zonder zout, anders worden de linzen taai), zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat de linzen 20 minuten zachtjes koken, tot ze gaar zijn.

Pel de rode ui en snijd deze in grove stukjes. Rasp de schil van de citroen, mocht je geen biologische citroen kunnen krijgen, boen deze dan eerst heel goed schoon. Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft uit. Haal de blaadjes van de kruiden.

Doe intussen voor de salsa verde  de mosterd, stukjes knoflook en de kappertjes in de keukenmachine en mix tot een grof mengsel. Voeg dan de blaadjes peterselie, basilicum en munt toe, gevoegd door het citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper en mix tot een grove pesto. Doe over in 4 kleine schaaltjes en houd zolang apart.

Haal als de linzen gaar zijn de laurierblaadjes, takjes tijm en knoflook uit de pan. Doe de linzen over in een vergiet, spoel af met lauwwarm water en laat ze goed uitlekken.

Doe de uitgelekte linzen over in een grote kom. Pers de andere helft van de citroen uit. Voeg de rode wijnazijn, rode ui, de meeste citroenrasp en al het citroensap erbij en breng op smaak met wat zout en peper. Schep om en houd zolang apart.

Verhit een grillpan op hoog vuur. Doe de olie in een kommetje. Dep de visfilets droog met een prop keukenpapier, smeer de vis met behulp van een kwastje aan beide kanten in met olie en bestrooi met wat zout en peper naar smaak.

Leg de visfilets voorzichtig met de huid naar beneden in de hete grillpan (bak ze eventueel in porties) en grill ze 3-4 minuten, tot de huid krokant is of als de vis voor de helft gaar is en het visvlees tot halverwege wit gekleurd is. Zet het vuur dan uit, draai de filets om en bak nog 1-2 minuten in de pan, de grillpan is nog zo heet, dat hij genoeg hitte heeft om de vis nog een paar minuten te garen. Druk de vis voorzichtig met je vingers terug als hij bol gaat staan.

Voeg de blaadjes basilicum, munt en peterselie toe aan de linzensalade samen met de rest van de citroenrasp. Besprenkel eventueel met wat olijfolie en schep om.

Schep op elk bord 2-3 eetlepels van de linzensalade, gevolgd door 2 visfilets en geef de salsa verde erbij.

Smartpoints

33 (teveel dus, met 150 gram snoekbaars per persoon wordt het 13 Smartpoints). Mocht je nog meer punten willen besparen, maak de salsa verde dan met 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels water, dan kom je op 10 Smartpoints uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.