Gevogelte Hoofdgerecht Kip Oosters

Gebraden citroenkip in kokosmelk

Er stonden weer veel lekker recepten in de Delicious. van deze maand. Een daarvan is dit recept van kip in kokosmelk, niet moeilijk om te maken en vooral de aardappeltjes zijn om je vingers bij op te eten. Ik gebruik altijd kokosmelk light, dat scheelt behoorlijk in de calorieën, 57,5 per 100 milliliter tegenover 170 bij normale kokosmelk!

Wij aten er 2 dagen van, de ene dag met verse spinazie, die ik in de saus van de kip liet slinken en de tweede dag met broccoliroosjes, kort gekookt en daarna ook in de saus gedaan. De volgende keer maak ik het niet met een hele kip, maar ga ik kipkarbonades op kippenbouten gebruiken, ik vind dat kippenborstvlees meestal aan de droge kant, zelfs als je het regelmatig bedruipt!

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 hele (biologische) kip
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 (biologische) citroenen
  • 2 blikken (totaal 800 milliliter) kokosmelkEen afbeelding van Bon Coco Kokosmelk klappermelk light
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • een handvol verse korianderblaadjes, houd wat apart voor de garnering
  • 8 tenen knoflook
  • 3 stengels citroengras
  • 5 centimeter verse gember
  • 3 kaneelstokjes
  • groente, zoals 600 gram verse spinazie of 2 stronkjes broccoli

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • hakmolen van de staafmixer
  • kookpan, als je voor broccoli kiest
  • zware braadpan, die in de oven kan
  • sauslepel
  • aluminiumfolie
  • schaal voor de kip
  • schaal met deksel voor de krieltjes

Bereidingstijd

20 minuten +1 uur oventijd + 10 minuten rusten/afmaken van de saus

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de wat grotere krieltjes doormidden. Boen de citroenen schoon met een schoon schuursponsje onder de warme waterkraan en rasp de schil van de citroen. Snijd de citroenen doormidden. Haal de harde buitenbladeren van het citroengras, pel de knoflook en schil de gember.  Doe het citroengras, de knoflook en de gember in de hakmolen van de staafmixer en hak deze fijn. Snijd de broccoli in roosjes en de stelen in blokjes. Breng water aan de kook in de kookpan en kook de broccoli 5 minuten. Giet de broccoli af.

Kruid de kip met zout, versgemalen zwarte peper en paprikapoeder, vergeet de binnenkant van de kip niet! Verhit de boter en sesamolie in de braadpan en braad de kip rondom aan, zodat hij aan alle kanten goudbruin is. Halveer de geraspte citroenen en dus ze in de holte van de kip. Doe de kip terug in de pan.
Schenk de kokosmelk bij de kip en voeg alle andere ingrediënten toe. Spel de blikjes kokosmelk na met een scheutje water en giet dit ook in de pan. Roer door elkaar en zet de pan zonder deksel in de oven.

Bedruip de kip iedere 20 minuten met de kokossaus uit de pan en schep de krieltjes af en toe om. Braad de kip ongeveer een uur, tot hij gaar en goudbruin is.

Leg de kip op een schaal, dek af met aluminiumfolie en laat de kip 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Haal de krieltjes uit de saus en houd deze warm in een schaal met een deksel. Roer de spinazie of broccoli door de saus. Leg de kip terug in de pan en schik de krieltjes eromheen. Bestrooi met de apartgehouden koriander.