Foe yong hai met bami
Hoofdgerecht Oosters Slank Vegetarisch

Foe yong hai met bami

Vandaag weer eens een dagje zonder vlees, altijd goed voor ons en het milieu. Wij houden erg van oosterse gerechten en waarom niet eens foe yong hai maken? Het is het favoriete gerecht van Mees bij de afhaalchinees. Het sausje smaakt bijna hetzelfde, het is alleen niet transparant. Door de zwarte sesamzaadjes ziet het er extra mooi uit en de sesamolie geeft een andere smaakdimensie dan gewone arachide- of zonnebloemolie. De zwarte sesamzaadjes zijn van het merk Saitaku bij AH te koop, maar ik ga altijd liever naar de Oriental, hier verkopen ze sesamzaad in diverse kleuren/smaken. Wij hebben allemaal van deze maaltijd genoten!

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 6 theelepels sesamolie
  • 350 milliliter gezeefde tomaten
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 600 gram Thaise roerbakgroenten
  • 1 blik babymaïs (425 gram)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 theelepel gemalen geelwortel (kurkuma)
  • ½ eetlepel citroengraspasta (uit een potje, Go-Tan)
  • ½ eetlepel gemberpasta (uit een potje, Go-Tan)
  • 200 gram Chinese eiermie
  • 8 middelgrote eieren
  • 3 eetlepels kraanwater
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • kookpan van minimaal 1 liter
  • wok
  • kleine koekenpan
  • kom
  • garde of mixer of staafmixer
  • platte spatel
  • plat bord
  • deksel

Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Pel de knoflook en snij deze heel fijn. Verhit 1 theelepel sesamolie in de kookpan en fruit de knoflook 2 min. op laag vuur. Voeg de gezeefde tomaten, gembersiroop en sojasaus toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
Snijd de babymaïs in de lengte doormidden. Verhit 1 theelepel sesamolie in een wok met antiaanbaklaag en bak de groente en mais 8 minuten. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Kook ondertussen de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de groente met de mie.
Klop ondertussen de eieren los met het water, de helft van het sesamzaad, peper en eventueel zout. Verhit 1 theelepel sesamolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk ¼ van het mengsel erin. Bak de omelet 2 minuten tot de bovenkant bijna gestold is. Draai om en bak de andere kant in 1 minuut goudbruin. Bak zo alle omeletten. Houd warm op een bord onder een deksel.
Verdeel de bami over de omeletten en klap dubbel. Verdeel de gember-tomatensaus en de rest van het sesamzaad erover.