Beproefderecepten.nl
Feestelijk Gevogelte Hoofdgerecht Kerst

Eenden- en kippenbouten met belugalinzen en mosterdvinaifrette

Dit recept is van Marcus Huibers, volkskok van de Volkskrant. Ik had nog diepvrieseendenbouten van AH liggen, maar dit wat niet genoeg voor het hele gezin. Dus heb ik er ook nog kippenbouten bijgedaan. Bij AH heb ik Mahuna biologische belugalinzen gekocht, erg lekker. Erbij heb ik een salade geserveerd met veldsla en komkommerspaghetti (ja, daar is de spiraalsnijder weer ;-)). De eendenbouten waren veel lekkerder dan de kippenbouten, weten we dat ook weer!

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 4 tamme eendenbouten (AH, alleen online te koop of bij de poelier)
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 ui
  • een paar takken rozemarijn
  • 2 deciliter droge witte wijn
  • 3 deciliter gevogeltefond
  • 1 liter water
  • zout naar smaak
  • 350 gram belugalinzen (AH, zie foto)
  • 1½ deciliter olijfolie
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 50 gram veldsla
  • 1 komkommer
  • scheutje olijfolie

Keukenmateriaal

  • koekenpan
  • koksmes
  • snijplank
  • braadpan met deksel
  • oven
  • kookpan voor de linzen
  • zeef
  • kom om vinaigrette te kloppen
  • saladeschaal
  • spiraalsnijder

Bereidingstijd

90 minuten

Bereiden

Vewww.beproefderecepten.nlrwarm de oven voor op 120°C.
Pel de ui en snijd deze fijn. Pel de knoflook en snijd deze fijn of gebruik een knoflookpers. Pel de sjalotjes en hak deze fijn. Was de komkommer en maak er met een spiraalsnijder slierten van. Haal de worteltjes van de veldsla.
Dep de eendenbouten droog en bestrooi ze met zout. Verhit een koekenpan en bak de bouten op de velkant, voeg geen vet toe. Bak de eendenbouten 10 minuten, draai ze om en bak ze nog 5 minuten, er loopt veel vet uit. Doe de eendenbouten met de uit, rozenmarijn, wijn en fond in de braadpan en breng even aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet deze 75 minuten in de oven.

Breng ondertussen de linzen aan de kook in ruim een liter water met zout en kook ze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet ze af in de zeef en doe ze weer terug in de pan. Met de deksel erop blijven ze wel lang genoeg warm.

Klop een vinaigrette van 1½ deciliter olijfolie, de azijn en de mosterd en meng er de fijngesneden sjalot en knoflook door. Beng op smaak met zout en peper. Meng de helft van de vinaigrette door de linzen.
Haal de eendenbouten uit de pan, zeef het kookvocht en kook het op hoog vuur tot de helft in. Bak de eendenbouten nog even krokant in een beetje olie. Doe de veldsla en de komkommer in de saladeschaal en doe de rest van de vinaigrette hierover. Meng de salade. Maak borden op met de eendenbouten, linzen en saus en serveer de salade erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.