HomeHoofdgerecht Braziliaanse rijst met bonen (Baião de dois)

Braziliaanse rijst met bonen (Baião de dois)

Posted in : Hoofdgerecht, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Tijdens mijn leesclub komen er regelmatig recepten uit het land van herkomst van mijn clubleden langs. Zo vertelde Anne dat het dagelijks menu in Brazilië rijst met bonen is. Ik ging natuurlijk direct op zoek naar een recept, dit recept komt uit Noord-Brazilië. De halloumikaas kun je gewoon frituren, in tegenstelling tot onze Goudse kaas smelt deze kaas niet in het hete vet. Ik maakte het met zwarte bonen uit blik, maar je kunt ook borlottibonen of bruine bonen gebruiken.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram gekookte witte rijst (= 135 gram rauwe rijst)
  • 1 blik zwarte bonen (uitlekgewicht 240 gram)
  • 1 blik gepelde tomaten (liefst van een merk zonder slavenarbeid, zoals Mutti)
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels gemalen korianderzaad
  • (1 eetlepel pul biber, als je net als ik van iets meer pittigheid houdt)
  • plantaardige olie
  • 225 gram halloumikaas
  • 15 gram korianderblad of platte peterselie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • zeef
  • schaal
  • hapjes- of braadpan met deksel
  • frituurpan of andere pan om in te frituren
  • keukenpapier

Bereidingstijd

 

Bereiden

Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Doe 1 eetlepel plantaardig olie in de hapjes-of braadpan en doe de gehakte uien erin. Fruit ze tot ze glazig zien, voeg dan de gehakte knoflook toe.
Giet de bonen af in een zeef boven een schaal, bewaar het bonenvocht.

Doe de rijst en de bonen bij het ui/knoflookmengsel en meng alles goed.
Knijp de gepelde tomaten fijn boven de pan en voeg een paar eetlepels van het sap uit het blik toe. Voeg nu ook een halve deciliter vocht van de bonen toe samen met het laurierblad, de komijn en de gemalen koriander. Doe de deksel op de pan en laat alles nu een klein kwartiertje onder regelmatig roeren stoven totdat het vocht is opgenomen. Verwijder het laurierblad.

Dep de halloumi droog met keukenpapier en snijd hem in kleine blokjes ter grootte van een boon. Frituur de blokjes goudbruin in een frituurpan op 180°C of in een pan met een laagje olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Hak de koriander fijn. Roer de halloumiblokjes door de rijst en werk het geheel af met de fijngehakte koriander of peterselie. Maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Serveer met gegrilde groenten en/of een groene salade.

Print Friendly, PDF & Email

%d bloggers liken dit: