Hoofdgerecht Spaans Vis

Brandada de bacalao (aardappelpuree met stokvis en peterselie)

Tijdens mijn vakantie in Spanje heb ik een heerlijke brandada gegeten, puree met vis. Ik heb direct het recept opgezocht, veelal op Spaanse websites. Maar ook op 24Kitchen stond een Franse versie, brandade. Bij deze versie wordt de vis gepocheerd in melk, maar ik heb het zoals in de meeste Spaanse recepten gebakken in olijfolie. Wel heb ik het gegratineerd, en dat doen ze in Spanje niet. Kortom, dit is een Beproefde Recepten brandada!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 7 middelgrote aardappelen
  • 4 tenen knoflook
  • 450 bakkeljauw
  • 1,5 deciliter olijfolie
  • scheutje melk
  • 1 bosje peterselie
  • 2 eetlepels geraspte oude kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • zout
  • versgemalen peper
Keukenmateriaal
  • afsluitbare schaal
  • kookpan voor de aardappelen
  • snijplak
  • koksmes
  • aardappelstamper
  • koekenpan
  • ovenschaal
Bereidingstijd

24 uur wachttijd, bereidingstijd 45 minuten.

Bereiden

Begin 24 uur van te voren. Spoel de bakkeljauw af en doe deze in afsluitbare schaal. Doe er zoveel water op, zodat de bakkeljauw onderstaat. Zet in de koelkast en ververs na ongeveer 8 uur het water en 8 uur later nog een keer. Verwarm de oven voor op 200ºC. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken en spoel ze schoon. Pel en halveer de knoflook. Kook de aardappels met de knoflook, in ruim water met een snufje zout, in circa 15 minuten gaar. Verwijder het vel van de vis (bij mij zat er geen vel op) en snijd de vis in grove stukken. Doe 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de bakkeljauw bruin en gaar in 5 tot 10 minuten.  Giet de aardappels af en stamp tot een smeuïge puree. Voeg een scheutje olijfolie en wat melk toe. Pluk en hak de peterselie en voeg toe. Breng de puree op smaak met zout en peper. Haal de vis uit de pan en roer door de puree. Schep de brandada in een ovenschaal en bestrooi met gerapte kaas en paneermeel. Plaats de ovenschaal 20 minuten in de oven, totdat de brandada een mooi bruin korstje heeft. Serveer met een groene salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.