Hoofdgerecht Slank

Bloemkool-linzen curry

Thai Green Curry
Thai Green Curry

Een paar weken geleden heeft Roel van zijn moeder een pompoen gekregen die zij om een of andere reden had gekocht maar nooit ging eten. Bij de dagelijkse vraag “Wat eten we vandaag” moest ik ineens aan deze pompoen denken. Ik heb deze curry ermee gemaakt en Mees heeft er naanbrood bij gebakken, simpel te maken en erg lekker! Ik heb al onderstaande kruiden in huis en kan me voorstellen dat jij dat niet hebt. Een goed alternatief zijn de currykruiden van Jonnie Boer. Voeg dan wel de pul biber/cayennepeper toe.

Aantal personen

4 personen

Ingrediënten
  • oranje pompoen, zie fotoAfbeeldingsresultaat voor pompoen
  • 1 grote bloemkool
  • 150 gram (beluga)linzen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • stukje gember van 2 centimeter of 2 eetlepels Gotan geraspte gember (potje)
  • ½ theelepel korianderzaadjes
  • ½ theelepel venkelzaadjes
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels pul biber (Turks peper/paprika mengsel, cayennepeper kan ook)
  • 4 eetlepels water
  • 1 blik kokosmelk (Tropical met minder vet), zie foto
  • 100 gram diepvriesdoperwtenAfbeeldingsresultaat voor tropical kokosmelk
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 deciliter (soja)yoghurt, mager
  • 1 eetlepel citroensap
  • (zelfgebakken) naanbrood, recept zie hier
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • hapjespan met deksel
  • kom
Bereidingstijd

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in blokjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de pompoenblokjes hierop. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pompoen 25-30 minuten.

Kook de linzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bij mij waren ze in 20 minuten gaar. Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook. Snijd de bloemkool in roosjes.

Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in de hapjespan en bak de ui op middelhoog vuur 4-5 minuten. Voeg de knoflook, gember, korianderzaadjes en het venkelzaad toe. Bak dit 2-3 minuten mee. Voeg de bloemkool met het water toe aan het ui-kruidenmengsel. Doe de deksel op de pan en laat de bloemkool 5 minuten stomen.

Doe de garam masala, kurkuma, komijn en pul biber bij de bloemkool en roer goed door. Schenk ook de kokosmelk erbij. Laat dit 3-4 minuten pruttelen. Voeg daarna de linzen, pompoen en doperwten toe en roer door. Laat nog 1-2 minuten staan zodat alles warm wordt. Breng op smaak met zout en peper.

Roer de yoghurt met de citroensap in een kom door en breng op smaak met peper en zout.

Serveer met het naanbrood.

Smartpoints

9 (zonder naanbrood)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.