Hoofdgerecht vegan Vegetarisch

Biet Bourguignon

Ik hoorde laatst van dit recept tijdens een heerlijk etentje bij vrienden, Biet Bourguignon. Beef Bourguignon heb ik regelmatig gemaakt, maar dit recept kende ik niet. Na wat speuren op internet kwam ik erachter dat het een recept van Green Kitchen is. Het gerecht pas heel goed bij de herfst en winter, met aardse smaken van biet, wortel, linzen en paddenstoelen, gestoofd in rode wijn. Ik gebruikte mijn favoriete rode wijn, Fantini Sangiovese, te koop bij AH.

Ik had nog bieten en wortelen uit het pakket dat ik gewonnen heb met mijn bietenrecept voor de korte-keten-automaat. De portobello’s heb ik vervangen door koningsoesterzwammen (eryngii) en ik heb er nog wat gemengde paddenstoelen bij gebakken. De linzen heb ik gestoomd in mijn stoomoven, dit ging erg goed en je hebt er geen omkijken naar. In het recept zal ik zowel het koken als de bereiding in de stoomoven opschrijven.

Volgens het recept is 40 minuten stoven genoeg, maar ik heb de aanwijzing vanuit een ander recept gevolgd en het 3 uur laten stoven. Het resultaat was superlekker, echt een aanrader!

Aantal personen

4 tot 6

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 8 kleine bieten
  • 8 winterwortelen
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2½ deciliter rode wijn
  • 5 deciliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm + extra om te garneren
  • 200 gram puy-linzen of andere linzen
  • 5 deciliter water
  • zout naar smaak
  • 2-3 portobello-champignons of 350 gram koningsoesterzwammen
  • 1 bakje gemengde paddenstoelen
  • 250 gram champignons
  • 10 kleine zilveruitjes (vers, niet in het zuur) of kleine sjalotjes
  • zout naar smaak
  • pul biber (Turkse gedroogde chilipeper) naar smaak

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • braadpan of grote gietijzeren pan
  • grote koekenpan
  • zeef
  • kookpan of stoombak zonder gaatjes
  • maatbeker
  • 2 pollepels

Bereidingstijd

Voorbereiding 15 minuten, 3 uur stoven

Bereiden

Voorbereiding

Pel de ui, knoflook en zilveruitjes/sjalotjes. Snijd de grote ui en knoflook fijn. Schil de bieten en wortelen en snijd deze in grote stukken van 3-4 centimeter. Maak de paddenstoelen schoon en snijd deze in grote stukken, laat kleine exemplaren heel.

Bereiding

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan of een grote gietijzeren pan op middelhoog vuur. Roer de uien en knoflook erdoor, bak tot ze zacht zijn. Doe de bieten, wortelen, tijm en zout en peper in de pan, bak dit 5 minuten en roer het af en toe door. Roer de tomatenpuree, rode wijn, groentebouillon en laurierblaadjes erdoor en laat op laag vuur 40 minuten of liever nog, 3 uur, sudderen. Bereid ondertussen de linzen, champignons en zilveruitjes.

Spoel de linzen af ​​onder stromend water in een zeef. Breng in de kookpan water aan de kook, voeg de linzen toe en zet het vuur laag tot middelhoog. Laat 15 tot 20 minuten sudderen, voeg zout toe als het bijna klaar is. Opzij zetten. In de stoomoven doe je de linzen met het water in een dichte stoombak en stoom je het 30 minuten op 100°C. Giet eventueel resterend vocht af.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Zet het vuur lager en braad de portobello/koningsoesterzwammen, paddenstoelen, champignons en zilveruitjes, af en toe roerend, tot ze zacht en goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en wat pul biber en zet het opzij.

Proef de stoofpot, voeg eventueel nog wat wijn, bouillon of kruiden toe. Voeg paddenstoelen en uien toe en laat de stoofpot nog 10 minuten sudderen. Schep de stoofschotel voor het serveren over een bord linzen en bestrooi met verse tijm.

 

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.