HomeGevogelte Ayam besengek

Ayam besengek

Comments : 2 Posted in : Gevogelte, Hoofdgerecht, Indonesisch, Oosters on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ik heb weer eens een rijsttafeltje gemaakt, met onder andere dit gerecht. Ik heb laatst een hakmes gekregen voor mijn verjaardag, daarmee heb ik de kippenpoten in stukken gehakt, een gevaarlijk werkje, vooral omdat mijn coördinatie niet echt geweldig blijkt te zijn. Het resultaat was veel stukjes kip, net zoals die keer dat wij bij de inwijding van het waterproject in Rama, Flores, hebben gekregen. De dorpsbewoners hadden kip gemaakt, maar volgens mij was 1 kip genoeg voor het hele dorp!
Ik had geen kemirinoten meer op voorraad, ik heb een klein handje ongezouten cashewnoten gebruikt. Ik maak dit soort gerechten graag in de gietijzeren braadpan, na het aanbraden zet ik deze in de oven op 150°C, zodat ik mijn kookplaat weer voor een volgend gerecht kan gebruiken.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 1 kip of 4 kippenbouten
  • 2 uitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 Spaanse rode pepers
  • 1 theelepel trassi
  • 3 kemirinoten (of een handje ongezouten cashewnoten)
  • 2 theelepel koenjit (kurkuma, geelwortel)
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 stengel sereh (of 1 eetlepel Go-tan gehakte lemongrass)
  • 1 theelepel asem
  • ½ blok santen
  • 1 theelepel goela djawa (of bruine rietsuiker)
  • 2 deciliter water
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • (zonnebloem)olie
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • hakmes
  • snijplank
  • keukenmachine of tjobek
Bereidingstijd

60 minuten

Bereiden

Snijd of hak de kip in stukken en zout hem. Pel de ui en de knoflook.  Doe deze met de rode peper, trassi, kemirinoten, koenjit, ketoembar, laos, de asem en 2 eetlepels olie in de keukenmachine. Draai tot een pasta. Verhit een braadpan of wok en bak de pasta 2 tot 3 minuten, zodat de smaken goed vrij komen.  Doe er dan het water en de stukken erbij, laat dit circa 20 min stoven (eventueel in de oven op 150°C). Doe hierna de santen erbij en laat dit al roerend in het gerecht smelten. Voeg tenslotte de goela djawa toe. Roer het om op een klein vuur totdat de olie uit het vlees komt. Het gerecht mag niet teveel indampen.

2s COMMENTS

2 thoughts

  • Pien
    november 2, 2015 at 4:03 pm

    Ziet er lekker uit!! Ik kom snel weer eens thuis eten 🙂

    • Els
      november 3, 2015 at 6:02 pm

      Lijkt mij heel gezellig! Wanneer heb je weer tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: