HomeHoofdgerecht Aspergepasta met paddenstoelen en asperge-muntpesto

Aspergepasta met paddenstoelen en asperge-muntpesto

Posted in : Hoofdgerecht, Italiaans, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Zoals de volgers van mijn blog al weten, snuffel ik regelmatig in de bibliotheek naar boeken met inspirerende recepten. Deze keer kwam ik een kookboek van Oprah Winfrey , “Oprah’s favoriete recepten” tegen. Net als ikzelf is zij haar hele leven al bezig met de strijd tegen de overtollige kilo’s. En ook is zij door hulp van de Weight Watchers veel afgevallen. Dit recept met een pesto met groene asperges en munt was heerlijk. De pesto los smaakt nogal overweldigend naar munt (en dan had ik nog maar de helft van de munt gebruikt), maar in combinatie is het heerlijk. In het oorspronkelijke recepten werden morieljes gebruikt, maar die zijn nogal lastig verkrijgbaar. Ik gebruikte een bakje kastanjechampignons en een bakje paddenstoelen voor pasta (AH). Verder gebruikte ik witte asperges in de pasta in plaats van groene om een Hollandser effect te krijgen.

Aantal personen

4

Ingrediënten
Pesto
  • 1 bosje groene asperges
  • 30 gram munt
  • 4 eetlepels goede extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels koud water, of naar behoefte
  • 1 teentje knoflook
  • 1 jalapeñopeper
  • 1/4 theelepel zout of naar smaak
Pasta
  • 400 tot 500 gram paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons)
  • 500 gram witte asperges
  • 225 gram verse pasta (bijv. tagliatelle)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 8 verse muntblaadjes
  • 60 gram pecorino romano
  • 1 limoen
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • grote pan met deksel
  • tang
  • bak met ijswater
  • keukenmachine of blender
  • kom
  • keukenpapier
  • koekenpan
  • kaasrasp
Bereidingstijd

Voorbereiden 30 minuten, bereiden 10 minuten (als je de pasta koopt en niet zelf maakt)

Bereiding

Breek de houtige uiteinden van de groene asperges (gooi deze weg). Snijd de asperges in tweeën. Pel de knoflook en snijd deze in tweeën. Haal het steeltje van de jalepeñopeper en snijd deze in stukken.

Vul een grote kom met water en ijsblokjes. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en voeg de asperges toe. Kook ze in 5 minuten gaar. Haals ze met een tang uit het water (bewaar het kookwater) en leg ze in het ijswater tot ze compleet afgekoeld zijn. Doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg de munt, olie, het water, de knoflook, jalepeñopeper en het zout toe en meng alles tot een gladde massa. Voeg extra water toe als de pesto te dik is. Proef en voeg zout naar smaak toe.

Veeg de paddenstoelen schoon met vochtig keukenpapier en snijd ze in plakjes. Schil de asperges, verwijder de houtige onderkant en snijd slierten met de dunschiller. Als je 3 centimeter onder de kop begint, houd je de kopjes over en heb je houvast. Snijd de blaadjes munt in dunne reepjes. Boen de limoen goed schoon en rasp te schil. Snijd hem daarna in 4 partjes

Doe de paddenstoelen met ½ kopje water in een koekenpan en bak tot al het vocht eruit is. Voeg de aspergekopjes toe en bak nog 5 minuten, pas op dat het niet verbrandt, voeg eventueel nog wat water toe.

Breng ondertussen het bewaarde aspergewater aan de kook en kook de pasta 30 seconden korter dan staat aangegeven op de verpakking. Voeg dan de aspergeslierten toe en kook alles in nog 30 seconden beetgaar. Giet alles af en vang wat kookvocht op. Doe de pasta in de pan met de paddenstoelen, voeg zout en peper toe en schep alles door elkaar. Voeg wat kookvocht toe om het vochtiger te maken.

Schep de pesto in vier grote borden en leg de pasta erop. Rasp er wat pecorino romano over en strooi de munt en de limoenrasp erover. Serveer elke portie met een partje limoen.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: