Glutenvrij Hoofdgerecht Lactosevrij Mediterraan Slank Vis Weight Watchers (WW)

Asperge-sinaasappelsalade met gebakken zeebaarsfilet

In het kader van “support your locals” of beter in het Nederlands “steun de lokale ondernemer” kopen wij regelmatig groene asperges bij Van der Meer Asperges in de Buitenvaart in Almere. Deze boer is vorig jaar begonnen met zijn aspergebedden in de kas. Op dit moment zijn de asperges van de koude grond te koop. Ik heb al eerder een recept gepost met groene asperges, groene asperges van de barbecue met burrata, en ook dit recept bevat sinaasappel en zelfs munt. Het is een smaakexplosie in je mond, echt geweldig! Ik had superverse zeebaars van de Sligro en heb deze zelf geschubd en gefileerd. Een handig filmpje over fileren van vis vind je hier.  En uiteraard kun je ook kant-en-klare visfilets kopen of je vishandelaar vragen om de vis te fileren! Je kan de vis grillen, maar ook bakken in een beetje olijfolie, dit laatste heb ik gedaan. Ik was ervan uitgegaan dat ik nog doperwtjes in mijn vriezer had liggen, maar helaas pindakaas, er waren alleen nog tuinboontjes. Ook erg lekker bij dit recept, de volgende keer zal ik alleen wel de grijze velletjes eraf halen, dus zogenaamd duppeldoppen, dan zijn de tuinbonen helemaal onweerstaanbaar lekker.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 1 kleine rode ui
  • 2 eetlepels witte balsamico-azijn
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie + extra om te bestrijken
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 3 eetlepels fijngesneden munt + 10 g muntblaadjes
  • 500 gram witvisfilet  (4 stuks à 125 gram) met vel
  • 700 gram groene asperges (2 bossen)
  • 150 gram diepvriesdoperwten of -tuinbonen
  • shisocress of andere cress, voor erbij

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • kom voor dressing
  • oven met bakplaat
  • 4 borden
  • grillpan
  • kookpan
  • vergiet

Bereidingstijd

25 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de rode ui en snijd deze fijn. Snijd de harde onderkanten van de asperges. Bestrijk asperges licht met olie en leg deze op een bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de asperges in ongeveer 10 gaar en bruin.

Schil de sinaasappels rondom dik af, inclusief de buitenste witte vliesjes . Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Vang het sap zoveel mogelijk op. Klop in een kom 1 eetlepel van het sinaasappelsap met de ui, azijn, olijfolie en fijngesneden munt tot een dressing en breng op smaak met peper en zout.

Verhit de grillpan op matig vuur. Snijd de visfilets schuin door. Bestrijk de vis licht met olie. Gril de vis met het vel omlaag 1-2 minuten tot knapperig. Keer de vis en gril nog ± 2 minuten tot deze gaar is.

Kook intussen de doperwten of tuinbonen in een pan met kokend water beetgaar in ± 2 min. Spoel ze koud af in het vergiet en laat uitlekken.

Verdeel de asperges, doperwten/tuinbonen en sinaasappelschijfjes met de extra muntblaadjes over 4 borden. Leg de vis erop , besprenkel met de dressing en garneer met eventueel met cress.