Gevogelte Hoofdgerecht Indonesisch Oosters

Ajam Betawi (kip in ketjap)

Ik heb een tijdje geen recepten geplaatst, ik ben vorige week erg druk geweest met koken van Indonesisch eten voor het familieweekend van de Laumansen. Daar kwam bij dat er veel mensen bleven slapen, dus moest er ook flink gepoetst worden. Naast mijn beproefde Indonesische recepten heb ik een nieuw kiprecept uitgeprobeerd, Ajam Betawi. Het viel erg in de smaak, want de kip was als eerste op. Helaas was ik in de drukte vergeten om een foto te maken, dus hebben we het maandag, met de restanten van de overige gerechten, nog een keer gegeten, geen straf!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 3 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1½ theelepel ketoembar of ketoembarpoeder
  • 1 schijf gulu djawa of 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 limoen
  • 1 deciliter ketjap manis
  • ½ deciliter water
  • 400 gram kippendijfilet
  • bloem
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • plastic zak
  • keukenpapier
  • frituurpan of wok
  • braadpan
Bereidingstijd

circa 40 minuten

Bereiden

Pel en snipper de sjalotten. Pel en hak de knoflook. Snijd de rode peper in ringen en hak ze hierna fijn. Vijzel de ketoembar of gebruik poeder. Verhit een scheut olie in de pan en fruit de sjalotten, knoflook, ketoembar en peper. Blus af met het sap van de limoen. Hak de gula djawa grof en voeg toe. Voeg de ketjap en het water toe en laat circa 2 minuten inkoken tot een saus.
Snijd de kippendijfiliet in stukjes. Verwarm de frituurolie tot 160ºC. Doe twee eetlepels bloem in een plastic zak, doe de kip hierbij, blaas lucht in de zak, doe de zak dicht en schud goed. Frituur de kip in circa 4 minuten rondom goudbruin. Voeg de kip toe aan de ketjapsaus.

2 Reacties

  1. ik ben blij dat je dit recept publiceert want zo hoef ik het niet meer te vragen. Ik ga het zeker maken, erg lekker.
    Het weekend van de laumansen was weer erg gezellig enje had lekker en goed gekookt. Geweldig. Groeten
    Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.