Afgelopen kerst heb ik deze prachtige Pavlova gemaakt, totaal niet passend in mijn Smartpoint-planning. De Pavlova was verrukkelijk, ik heb er echt van genoten en gelukkig niet alleen ik, want 1 stuk was echt voldoende. Het schuimgebak kan je van tevoren maken, mits je het luchtdicht bewaard. Zorg vooral bij het eiwit kloppen dat de kom en de garde(s) goed vetvrij gemaakt zijn, dit doe je eenvoudig door wat citroensap in de kom te spuiten en het dan met een keukenpapier droog te wrijven. Gebruik hierna het papier voor de garde(s). Ik was helaas vergeten de cacaopoeder door het eiwitmengsel te doen, maar het was zo ook erg lekker!
Aantal personen
8
Ingrediënten
- 9 eieren
- 325 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel maïzena
- 2 theelepel cacaopoeder
- 200 gram pure chocolade
- 3 deciliter slagroom
- 25 gram poedersuiker
- 500 gram rood fruit naar keuze
- 3 takjes munt
- 1 eetlepel poedersuiker
Keukenmateriaal
- 2 bakplaten bekleed met bakpapier
- 1 keukenmachine of mixer
- 1 spuitzak met (gladde) spuitmond
- pan
- au bain-mariekom
- thermometer
- spatel
- grote afsluitbare kom
- 2 kommen om de eieren te splitsen
- 1 grote taartschaal of bord
Bereidingstijd
voorbereiding 60 minuten, wachttijd 390 minuten, totale tijd 450 minuten
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 140 °C. Splits 6 eieren, voor een instructiefilmpje zie hier.
Teken op het bakpapier twee cirkels: eentje van 22 centimeter en een van 20 centimeter doorsnede. Klop in een superschone vetvrije kom de eiwitten met de mixer in 1 minuut luchtig. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Voeg de azijn toe en klop het eiwit in 8 minuten helemaal stijf.
Zeef de maïzena en het cacaopoeder en meng dit. Spatel het cacaomengsel door het eiwit.
Schep het eiwit in de cirkels op de bakplaat en strijk met de achterkant van een lepel tot een cirkel met hier en daar wat pieken.
Plaats de bakplaten boven elkaar in de oven. Laat de meringues in de oven in 1,5 uur drogen. Schakel de oven uit en laat de meringues in de uitgeschakelde oven nog 3 uur verder drogen en afkoelen.
Bewaar de meringues in luchtdicht afgesloten trommels of leg ze op een bord en dek goed af met plasticfolie.
Smelt de chocolade au bain-marie in een vuurvaste kom boven een pan met een bodem heet water. Laat de kom het water niet raken. Haal de kom van het vuur, roer regelmatig door de chocolade tot deze op kamertemperatuur is. Klop intussen de slagroom stijf.
Splits de overige 3 eieren. Klop met de mixer in een schone kom met schone gardes de eiwitten stevig. Voeg de poedersuiker langzaam toe en klop het eiwit helemaal stijf.
Klop met de mixer de eidooiers met de suiker tot een luchtige bleekgele crème.
Voeg de eidooiers toe aan de chocolade, spatel deze kort en snel erdoor. Spatel er luchtig eerst de helft van het eiwit en vervolgens de helft van de slagroom door. Spatel vervolgens de rest van het eiwit en de slagroom erdoor.
Schep de chocolademousse in de spuitzak en leg minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Leg vlak voor het serveren de grootste meringue op de taartschaal. Spuit ongeveer de helft van de chocolademousse erop. Verdeel er wat fruit over en dek af met de kleinere meringue. Spuit de rest van de chocolademousse erop en garneer met de rest van het fruit, de muntblaadjes en de poedersuiker. Snijd de pavlova direct aan tafel met een scherp mes in punten.
Smartpoints
25