Gebak

Aardbeien “cheese”cake

Ik ben niet zo’n taartenmaker, maar soms wil je wel iets lekkers als dessert. Geínspireerd door mijn recept voor labneh heb ik uit verschillende recepten deze soort van cheesecake uit de koelkast gemaakt. Je laat 500 gram Griekse yoghurt in 4 uur tijd in kaasdoek in een zeef uitlekken, zodat je een steviger en wat romiger massa krijgt. Het resultaat was mooi om te zien en erg lekker.

Aantal personen

6

Ingrediënten
  • 200 gram bastognekoeken
  • 100 gram roomboter
  • boter of bakspray om in te vetten
  • 500 gram aardbeien
  • 1000 gram magere Griekse yoghurt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eetlepels zoetstof
  • 40 gram suiker
  • 7 blaadjes gelatine + koud water om te weken
  • 2 eetlepels water
Keukenmateriaal
  • zeef
  • kaasdoek
  • kom
  • keukenmachine (of vijzel)
  • steelpannetje
  • lepel
  • springvorm van 18 centimeter doorsnede
  • bakpapier
  • kommetje
  • mesje
Bereidingstijd

15 minuten + 4 uur wachten + 3 uur wachten

Bereiden

Leg het kaasdoek in de zeef boven een kom en doe 500 gram magere Griekse yoghurt erin. Zet dit in de koelkast en laat 4 uur uitlekken. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Je kunt ze ook fijn stampen met een vijzel als je geen keukenmachine hebt. Laat de boter op laag vuur smelten in een pannetje. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en vet de randen in met wat boter of een bakspray. Doe de verkruimelde koekjes bij de boter in de steelpan en meng dit goed met een lepel, alle kruimels moeten bedekt zijn met boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk dit met de bolle kant van de lepel aan, totdat je een gelijkmatige bodem hebt. Zet de vorm in de koelkast.

Was de aardbeien en snijd het topje er af. Leg de aardbeien met de snijkant naar beneden in de vorm. Zorg dat de hele bodem bedekt is. Laat de gelatine weken in een kommetje met koud water. Verhit een pannetje met 2 eetlepels water op een laag vuur en laat de geweekte gelatine hier in oplossen. Laat de gelatine vervolgens iets afkoelen. Dit gaat sneller in een grotere kom met ijskoud water.

Klop de uitgelekte Griekse yoghurt, zoetstof, vanillesuiker en de suiker luchtig met een pollepel. Voeg de overige Griekse yoghurt toe en meng het tot een egaal mengsel. Meng een lepel yoghurt met de gelatine. Spatel vervolgens de afgekoelde gelatine door het yoghurtmengsel. Giet het yoghurtmengsel voorzichtig over de aardbeien. Laat de aardbeien-mascarponetaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer de mascarponetaart met aardbeien en eventueel een dot slagroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.