www.beproefderecepten.nl
Feestelijk Vis Voorgerecht

Oesters uit de oven

Nu het coronavirus volop de levens van iedereen op de wereld beheerst, halen Roel en ik onze lol uit het maken van lekkere dingen. Mees houdt niet van oesters, maar uit ervaring weet ik dat ook mensen die niet van rauwe oester houden, deze versie wel heel lekker vinden. ’s Zomers maken we ze op de barbecue, helaas is het daar nu een beetje te koud voor. Dan maar in de oven met een zelfgemaakt kruidenbotertje met een zuurtje en pittigje. Wil je het  jezelf wat makkelijker maken, neem dan gerust een kruidenboter uit de winkel. Een bijkomend voordeel is dat je niet met veel moeite de oesters hoeft open te maken, door de hitte gaan ze vanzelf makkelijker open.

Roel en ik namen ook nog een paar rauwe oesters met een dressing van cava-azijn met wat fijngesneden ui en knoflook. Glaasje bubbels erbij in de mooie antieke glazen uit de erfenis van zijn moeder en de coronacrisis even vergeten … Met dank aan Taco voor de oesters!

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 24 oesters
  • 100 gram roomboter
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 1 theelepel pul biber of chilivlokken
  • 1 eetlepel gehakte verse peterselie
  • 1 eetlepel gehakte verse bieslook
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout naar smaak

Keukenmateriaalwww.beproefderecepten.nl

  • oven
  • rooster
  • kommetje
  • vork
  • handdoek of theedoek
  • oestermes
  • serveerschaal
  • ovenhandschoenen

Bereidingstijd

www.beproefderecepten.nl15 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de knoflook en de ui. Snijd de knoflook en de ui en ragfijne stukjes. Doe de roomboter in een kommetje en doe de knoflook, ui, pul biber, peterselie, bieslook, citroensap en zout naar smaak erbij.

Leg de oesters op het rooster van de oven en bak ze 10 minuten.  Haal het rooster met de oesters uit de oven en pak een oester met een hand- of theedoek op. Steek het oestermes op het in het scharnier, voor een instructiefilmpje (bij rauwe oesters) klik hier. Gaat de oester niet makkelijk open, leg ze dan nog 1 tot 2 minuten in de oven.

Maak alle oesters open en giet het vocht af, werk snel, zodat de oester warm blijft. Doe een klontje kruidenboter bij iedere oester in de schelp. Serveer op een mooie schaal, met een glaasje bubbels voor wat extra feestelijkheid in donkere tijden!