Drank(je)

Limoncello di Elsa, nu te koop!

In 2015 heb ik al eens een eenvoudig recept voor zelfgemaakte limoncello geplaatst met als basis wodka. Erg lekker ook, maar toch anders dan de limoncello die wij in Sorrento dronken aan het begin van dit jaar, want limoncello hoort troebel te zijn en dit gebeurt alleen als de basis van alles alcohol van 96% is. Dit is in Italië eenvoudig verkrijgbaar voor een betaalbaar bedrag, maar in Nederland lastig te vinden. Dit is een van de redenen dat wij altijd ruimbagage meenemen naar landen zoals Italië, Spanje en Griekenland, want buiten deze alcohol nemen we ook bijna altijd olijfolie mee.

Onlangs waren we weer eens in Italië, dit keer in Puglia. In de koffer terug naar huis zaten twee literflessen alcohol en dus heb ik weer eens limoncello gemaakt, dit keer 8 flessen van 0,5 liter. Veel werk, want de citroenen moeten superdun geschild worden en al het wit moet worden weggesneden om de limoncello niet te bitter te laten worden. We hebben al een beetje voorgeproefd en het is weer door iedereen lekker gevonden. Ik verkoop de flessen voor € 20 per stuk, wil je een fles kopen, dan kun je mij óf een berichtje sturen of even een reactie op de site achterlaten. Het liefst in de omgeving van Almere, dan kan ik de limoncello mooi verpakt langs komen brengen, dan is het een leuk cadeau met Sinterklaas of Kerstmis voor iemand die van een drankje houdt en verder alles al heeft… Mocht het een succes worden, dan ga ik op zoek naar een leverancier die de basisalcohol in een grotere hoeveelheid kan leveren.

Wil je het originele recept zelf maken, pak het vliegtuig op en neer naar het zonnige zuiden van Europa en ga aan de slag!

Update 4 april 2022: Inmiddels heb ik in Nederland een leverancier gevonden en is er weer limoncello in de maak.

Aantal liter

ruim 2,5

Ingrediënten

 • 10 citroenen
 • 1 liter alcohol van 96%
 • 1,6 liter water
 • 600 gram suiker

Keukenmateriaal

 • borstel/nieuw schuursponsje
 • dunschiller
 • koksmes
 • snijplank
 • lege frisdrankfles van 1,5 liter, goed schoongespoeld
 • kookpan van 5 liter
 • pollepel
 • trechter
 • 4 glazen flessen van 0,5 liter (Ikea)

Bereidingstijd

1 uur, 2-3 weken wachttijd, 5 minuten, afkoeltijd, 5 minuten

Bereiding

Boen de citroenen goed schoon onder de hete kraan, ik gebruik altijd een nieuw sponsje met een groene schuurkant. Schil de citroenen zo dun mogelijk met de dunschiller. Verwijder daarna met een superscherp mesje zoveel mogelijk van het wit, zodat de schillen bijna doorzichtig zijn. Doe de schillen in de frisdrankfles, doe de alcohol erbij en zet de fles op een donkere plaats. De fles moet iedere dag goed geschud worden, ik zet hem altijd in mijn kledingkast, omdat ik die elke dag opendoe en dit dan niet kan vergeten.

Na 2 tot 3 weken (liefst 3, als je geduld hebt) kan je met het definitieve drankje beginnen. Doe de suiker met het water in een pan van 5 liter en breng aan de kook. Zodra het kookt, goed roeren, zodat de suiker oplost. Laat het suikerwater afkoelen tot kamertemperatuur. Dit gaat sneller door de gootsteen met koud water te vullen en de pan hierin te zetten. Zodra het is afgekoeld kan je de alcohol toevoegen. Goed roeren, je ziet dat de limoncello nu troebel wordt. Zet een trechter op een fles en vul deze. Vul zo alle flessen. Koel de limoncello in de vriezer, de drank wordt hier lekker stroperig van. Heerlijk na de maaltijd bij een kopje koffie!