Drank(je)

Citroenlimonadesiroop

Ik ben weer bezig met het maken van limoncello, geen goedkope opgave, want Italië is niet bereikbaar op het moment. In Nederland zit er zoveel belasting op een fles alcohol dat de kostprijs van € 8,50 uiteindelijk tot een winkelprijs van € 30 leidt. In Italië kost een liter rond de 16 euro … Gelukkig heb ik online alcohol van 96% kunnen vinden, want zonder pure alcohol geen troebele limoncello.

Omdat je bij limoncello alleen de schillen van de citroenen gebruikt, had ik 30 citroenen over. Ik vond online een recept voor limonade, heerlijk fris met een gemberbijsmaakje. Ik had niet meer genoeg kristalsuiker in huis en heb in plaats hiervan witte basterdsuiker gebruikt, wellicht wordt de siroop met kristalsuiker iets zoeter.

Aantal flessen

1

Ingrediënten

  • 15 citroenen
  • 500 gram witte (basterd)suiker
  • snufje zout
  • 2,5 centimeter gember
  • water
  • eventueel munt

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • citruspers
  • kookpan
  • zeef
  • gesteriliseerde fles (ik gebruikte een wijnfles met schroefdop

Bereidingstijd

15 minuten + 20 minuten inkoken

Bereiden

Snijd de citroenen doormidden en pers deze uit. Snijd de gember in dunne plakjes. Doe het sap met het suiker, het snufje zout en de gember in de kookpan en breng dit aan de kook. Laat het geheel op middelmatig vuur 20-30 minuten inkoken terwijl je roert. Na een tijdje wordt het sap wat stroperiger. Zet het vuur uit en giet het sap door de zeef. Laat het afkoelen en bewaar de siroop in een fles.

Serveren

Doe een klein bodempje in een glas en vul aan met water en eventueel een blaadje munt.