HomeBrood Uienfocacia van de Weber

Uienfocacia van de Weber

Posted in : Brood, Weber on by : Els Tags: , , , , , , , , ,

Ik heb de laatste tijd vaak zelf brood gebakken en met het mooie weer is het fijn om dit buiten te doen. Het deeg wordt wel in huis gekneed, maar het brood hebben we op de barbecue gebakken. Bij onze Weber hebben we een een gietijzeren bakplaat aangeschaft. Deze bakplaat gebruiken we om te roerbakken, grillen en ook om het brood op te bakken. Ik gebruikte bloem van Molino Grassi, La Farina per pizza e focaccia. De rode uien waren op, met gewone ui was het ook heerlijk. En als je geen barbecue hebt, in de oven gaat het uiteraard ook!

Aantal personen

8 (1 focaccia)

Ingrediënten
  • 2,1 deciliter water
  • 3 eetlepels olijfolie + extra om in te vetten
  • 350 gram bloem + extra om het aanrecht te bestrooien
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 theelepel instantgist (½ zakje)
  • 1 eetlepel gehakte verse salie
  • 1 eetlepel gehakte (rode) ui
  • ½ (rode) ui
  • 5 verse salieblaadjes
  • 2 theelepels grof zeezout
  • grofgemalen zwarte peper
Keukenmateriaal
  • keukenmachine met deeghaak of mixer met deeghaken
  • beslagkom (als je een handmixer gebruikt)
  • weegschaal
  • koksmes
  • snijplank
  • plasticfolie
  • bakkwastje
Bereidingstijd

 

Bereiden

Schenk het water en 1 eetlepel olijfolie in de beslagkom. Doe de bloem erbij, zorg dat er zoveel mogelijk water wordt bedekt. Doe zout en suiker elk in een eigen hoek van de kom. Maak een kuiltje in de bloem en strooi daar het gist in. Meng het deeg eerst op een lage stand totdat het gemengd is. Kneed het daarna 6 minuten op de hoogste stand.

Vet de bakplaat licht in. Haal het deeg uit de kom, bestrooi het schone aanrecht met wat bloem en sla het deeg voorzichtig door. Maak het iets platter. Strooi de gehakte salie en gehakte ui erover en kneed dit voorzichtig door het deeg. Maak een bal van het deeg en druk deze op de bakplaat uit tot een cirkel van ongeveer 25 tot 28 centimeter. Smeer de plasticfolie in met olie en bedek het deeg hiermee. Laat het deeg op een warme plaats 20 minuten rijzen.

Verwarm de barbecue (of oven) voor op 200°C. Verwijder de folie (bewaar dit, je hebt het zo weer nodig) en druk met je vingertoppen in het deeg om diepe kuilen in het oppervlak te maken. Bedek het deeg en laat het in 10-15 minuten tot bijna dubbele omvang rijzen.

Snijd de salieblaadjes in de lengte doormidden. Pel de ui en snijd deze in reepjes. Besprenkel het deeg met olijfolie en bestrooi het met ui, salieblaadjes, zeezout en zwarte peper. Bak het in 20-25 minuten goudbruin. Laat het brood iets afkoelen op een rooster voordat je het (warm) serveert.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: