Brood

Hartog’s zonnebloempittenbrood

Toen ik nog in Amsterdam woonde, kocht ik af en toe een brood bij Hartog, ik fietste er voor om. Laatst in de bieb kwam ik het boek “Volkorenbrood.nl” tegen, met hierin allemaal volkorenrecepten. Bij de Mediterrane varkensstoof heb ik het zonnebloempittenbrood gemaakt. Helaas hadden ze bij onze kleine Jumbo geen zonnebloempitten, maar wel een culinaire pittenmix, met hierin naast zonnebloempitten ook pompoenpitten en pijnboompitten. Het resultaat was een stevig brood, erg smaakvol en voedzaam. Ik heb helaas nog geen broodvorm, dus heb ik er een vloerbrood van gemaakt.

Aantal personen

1 brood van ongeveer 800 gram

Ingrediënten
  • 400 gram volkorenmeel
  • 80 gram zonnebloempitten of culinaire pittenmix van Jumbo
  • 10 gram pijnboompitten
  • 20 gram sesamzaad
  • 2 theelepels zout
  • 2,2 deciliter water + maximaal 1 deciliter extra
  • 30 gram verse gist (ook te koop bij Jumbo)
  • 150 gram zonnebloempitten of culinaire pittenmix van Jumbo
  • olijfolie om de broodvorm in te vetten
Keukenmateriaal
  • schoon werkvlak
  • schone theedoek
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier of broodblik van 27,5x10x10 centimeter
  • rooster
Bereidingstijd

20 minuten inclusief kneden, 3 x 30 tot 45 minuten rijzen, 35 tot 40 minuten bakken, maximaal 3 uur en 15 minuten

Bereiden

Meng het volkorenmeel, de zonnebloem- en pijnboompitten, het sesamzaad en het zout in een bergje op het werkvlak. Maak in het midden een ring van 20 centimeter doorsnede en giet hier 2,2 deciliter water in.
Los de gist op in het water. Roer met je vingers tot de gist helemaal is opgelost. Meng het mee-pittenmengsel beetje bij beetje door het gistmengsel tot het geheel goed gemengd is.
Kneed het deeg goed door en voeg beetje bij beetje maximaal nog 1 deciliter extra water toe. Kneed het deeg 10 tot 15 minuten. Het deeg moet vochtig en soepel (sponsachtig) aanvoelen, maar mag niet meer plakken.
Maak van het deeg een bal, wikkel deze in een vochtige warme theedoek en laat 30 tot 45 minuten rijzen op een tochtvrije plaats, tot het 1/3 in volume is toegenomen.
Verwijder de theedoek, druk het deeg plat, maak er hierna weer een bal van en wikkel deze in een vochtige warme theedoek en laat 30 tot 45 minuten rijzen tot het 1/3 in volume is toegenomen.
Vet het bakblik in met olijfolie of bekleed de bakplaat met bakpapier.
Verwijder de theedoek en druk het deeg plat. Rol het deeg op, maak het vochtig en rol het rondom door de zonnebloempitten. leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik of op de bakplaat. Dek het af met een warme, vochtige theedoek. Laat het deeg nog minimaal 30 minuten narijzen op een tochtvrije plaats tot het 1/3 in volume is toegenomen.
Verwarm de oven voor op 220°C. Schuif het brood erin en verlaag de oventemperatuur naar 200°C. Bak het brood 35 tot 40 minuten. Haal het brood uit het bakblik, het is gaar al het hol klinkt wanneer je er aan de onderkant tegenaan klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.