courgette brood zwarte olijven dille
Brood Vegetarisch

Courgettebrood met dille en olijven

Ik zie op Facebook en andere sociale media regelmatig de vraag langskomen: “Wat kan ik koken met courgette, want ik heb er “te”veel in de tuin?” Ik heb nagekeken op mijn blog hoeveel recepten ik met courgette heb gepost, dit wordt het 38e recept met deze heerlijke groente. Als je zelf geen tuin met courgetteplanten hebt, ze zijn erg goedkoop op het moment.

Dit keer een recept met brood, want broodbakken vind ik altijd leuk om te doen. In dit geval was Roel mij voor en heeft hij het brood gebakken. Het brood is in onze nieuwe oven op de deegrijsstand gerezen, dit werkte uitstekend.

Het deeg dat je krijgt is erg dun, maar wees niet bang, dat hoort zo. In onze oven op heteluchtstand 200°C was het brood niet bruin na de aangegeven baktijd van 12 minuten, dus heeft Roel het nog 6 minuten langer in de oven gelaten. Wellicht ligt het aan de temperatuur van onze heteluchtoven en is het in een oven met boven- en onderwarmte op 220°C wel in 12 minuten bruin. Ik ga dat zeker nog uitproberen. In onderstaand recept is de baktijd het gemiddelde van deze twee baktijden.

Aantal personen

4 tot 6

Ingrediënten

  • 300 gram bloem, tipo 00 of patentbloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine + extra
  • 3 deciliter lauwwarm water
  • 1 grote courgette of 2 kleine
  • 75 gram zwarte olijvenplakjes (potje van bijv. AH)
  • 15 gram dille

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • deegkom
  • handmixer met deeghaken of keukenmachine met deeghaak
  • mandoline of schaaf (als je deze niet hebt, kun je ook met het mes heel dun snijden)
  • vergiet
  • schone theedoek
  • vershoudfolie
  • oven met bakplaat
  • bakpapier

Bereidingstijd

15 minuten + 1 uur rijstijd + 5 minuten + 25 minuten rijstijd + 15 minuten baktijd

Bereiden

Doe de bloem, de gist, 1 theelepel zout, 3 eetlepels olijfolie en 3 deciliter lauwwarm water in de deegkom. Kneed het deeg 10 minuten met de mixer of keukenmachine, je krijgt een dun, plakkerig deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.

Schaaf of snijd de helft van de courgette in dunne plakjes. Rasp de andere helft grof. Meng alle courgette met 1 theelepel zout en laat het geheel in een vergiet ongeveer 20 minuten uitlekken. Hak de blaadjes van de dille fijn.

Doe de courgette in een schone theedoek en knijp er voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit. Zorg wel dat de schijfjes niet kapot gaan.

Verwarm de oven voor (elektrisch 220°C/hetelucht 200°C). Kneed het courgettemengsel, dille en de olijvenplakjes kort door het gerezen deeg, dit gaat best lastig. Bij mij bleven de plakjes bij elkaar zitten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het papier in met olijfolie. Stort het deeg op de bakplaat. Vet je handen in met wat olijfolie en druk het deeg uit tot een ovaal met een dikte van ongeveer 2 centimeter. Bedruip het deeg met nog wat olijfolie Laat het geheel op een warme plek nog 25 minuten rijzen.

Bak het brood in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar in de oven.