HomeBijgerecht Zelfgemaakte tomatenketchup

Zelfgemaakte tomatenketchup

Posted in : Bijgerecht, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Ik las laatst dat tomatenketchup niet moeilijk is om te maken. De tomaten waren erg goedkoop, € 1 voor 2 kilo, dus het werd tijd om een recept te zoeken en ketchup te maken. Helaas had ik niet genoeg potten, dus op naar de Action. Mooie potten gekocht, maar helaas, goedkoop is duurkoop! De potten sloten niet goed, ik kon ze daardoor niet op z’n kop zetten. Dan maar wat potten uitgedeeld aan de kinderen…

Even een update: Nu ik weer bezig ben om wat kilootjes kwijt te raken, heb ik de ketchup gemaakt zonder suiker. Verder heb ik de jalapeñopeper vervangen door mijn geliefde pul biber, ook erg lekker! Bij de ingrediënten heb ik tussen haakjes hiervan de hoeveelheid gezet, de ketchup is nu 0 Smartpoints.

Aantal potten

4

Ingrediënten
  • 2½ kilo tomaten
  • 1 rode paprika
  • 2 middelgrote uien
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • 1 deciliter azijn
  • 75 gram suiker (5 eetlepels zoetstof)
  • snuf zout
  • 2 theelepels geraspte gember
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2  theelepels nootmuskaat
  • 4 plakjes rode jalapeñopeper (potje) (2 eetlepels pul biber)
  • 1 eetlepels korianderzaad
  • 1 kruidnagel
  • peper uit de molen
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • kookpan
  • staafmixer
  • 4 potten
  • grote pan
  • theedoek
  • tang
Bereidingtijd

10 minuten snijden + 2½ kooktijd

Bereiden

Was de tomaten en snijd ze in stukken. Was de paprika en snijd het vruchtvlees in stukken, verwijder de zaadjes. Pel de uien en snijd deze fijn. Pel de knoflook en hak deze fijn. Doe de tomaat, paprika, ui en knoflook met een scheutje water in een pan en laat alles ongeveer een uur op een zacht vuurtje sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Voeg als dat nodig is een beetje water toe. Pureer de saus van het vuur af met een staafmixer glad. Zet hem terug op het vuur en voeg de azijn, suiker (zoetstof) en alle specerijen toe. Laat de saus nog eens anderhalf uur zachtjes sudderen, of totdat hij voldoende is ingedikt. Zo nodig nog wat peper of zout toevoegen.
Kook ondertussen de potten 10 minuten uit in een grote pan water. Pak ze met een tang uit het water en laat ze op een schone theedoek uitlekken.

Giet de hete saus in steriele potten. Sluit ze af met een passende deksel en draai ze op de kop tot ze zijn afgekoeld. De ketchup blijft zo wel een jaar goed. Een geopende pot moet u wél in de koelkast bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: